Zakazujú hromadné podujatia, rúška budú povinné aj vonku

TA3 TASR
28.9.2020 18:41

Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas informovali o sprísnení opatrení, ktoré sú výsledkom rokovania Ústredného krízového štábu. Prísnejšie opatrenia sa dotknú nosenia rúšok aj prevádzok verejného stravovania. Vláda bude rozhodovať aj o núdzovom stave.

Sobáše, pohreby, krsty

Hromadné podujatia budú na Slovensku od októbra zakázané. Výnimkou budú obrady sobášov, pohrebov, krstov, zasadnutí orgánov verejnej moci, či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní, ktorých test nebude starší ako 12 hodín. Zakázať by sa tak mali športové, kultúrne či firemné podujatia, ale aj omše. Organizovanie rodinných osláv sa neodporúča. Ako poznamenal Mikas, rodinné oslavy nevedia zakázať. Keďže je však situácia "naozaj vážna", odporúča, aby sa neorganizovali. Oslavy nateraz odporúča odložiť na neskôr aj premiér Igor Matovič.

V prípade konania podujatia musí byť splnená aj podmienka, že musí byť hygienikom nahlásené najmenej 48 hodín pred jeho konaním. O tom, aké budú obmedzenia na počet ľudí na obradoch, sa ešte bude diskutova. Premiér tiež dodal, že sa bude riešiť aj otázka kompenzácie obmedzenia kultúrnych či športových podujatí. Zdôraznil, že chcú prijať také opatrenia, ktoré budú mať minimálny dosah na chod zdravotníctva, firiem či obchodov.

Nosenie rúšok sa sprísni

Povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri opäť vstúpi do platnosti. Nosiť sa však bude v prípade, ak rozstupy medzi ľuďmi budú menšie ako dva metre, ak nepochádzajú z jednej domácnosti. Školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané. Mikas si zatiaľ nemyslí, že by sa mali školy zatvárať.

Nosenie rúška by malo byť samozrejmosťou aj v reštaurácii s výnimkou jedenia a pitia. V obchodoch a obchodných domoch budú od 1. októbra povinné rúška, dvojmetrové odstupy a dezinfekcia rúk v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Bude obmedzený aj počet osôb na prevádzku. Platiť bude desať štvorcových metrov na zákazníka. Opatrenia by mali kontrolovať zamestnanci obchodu či obchodného domu pri vstupe.

Otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Uviedol to premiér Igor Matovič, ktorý apeluje, aby ľudia mali na tvári rúško v reštauráciách stále, nemusia ho mať len keď jedia a pijú. Otvorené by mali byť od 6.00 do 22.00 h. Povolený bude predaj jedla cez okienko a jeho rozvoz nonstop.

K zmene rizikovosti nedochádza

Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Podľa Mikasa majú porovnateľné problémy v súvislosti s novým koronavírusom ako Slovensko. "Zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre SR, takže zostávajú v rámci zoznamu medzi menej rizikovými krajinami. Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia," povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny.

Opatrenia v súvislosti s hranicami by preto podľa jeho slov neboli korektné ani veľmi efektívne. Vysvetlil, že nové prípady vznikajú na Slovensku hlavne na hromadných podujatiach či na rôznych firemných večierkoch alebo svadbách.

Pre Rakúsko aj Maďarsko bude platiť odporúčanie do nich necestovať, ozrejmil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Na cestovateľskej mape budú žlté, rovnako ako Dánsko, Írsko, Island, Slovinsko, Spojené kráľovstvo a Švajčiarsko. "Pri návrate z nich zatiaľ netreba ísť do domácej karantény ani ukazovať negatívny test na ochorenie COVID-19. Treba však mať na pamäti, že toto nariadenie sa môže v krátkom čase zmeniť, rovnako ako postoj ktorejkoľvek krajiny k nám," napísal Klus na sociálnej sieti.

Čo sa týka úpravy takzvaného bezpečného „zeleného“ zoznamu, pribudli naň Vatikán, San Maríno a Taiwan. Zmeny v cestovateľskom semafore majú platiť od októbra. Klus pripomenul, že hranice Maďarska zostávajú pre cudzincov naďalej zatvorené.

Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Tento krok musí ešte odobriť vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok