SIS odtajnila, čomu sa venuje. Máme problém s ruskou rozviedkou

TA3 ČTK TASR
25.9.2020 15:00

Na Slovensku operujú ruské, ale aj čínske tajné služby, ktoré kontaktujú ľudí s prístupom k dôležitým informáciám a snažia sa ich získať. Informovala o tom Slovenská informačná služba, ktorá odtajnila časť materiálov o svojej činnosti. Téme sa venovali poslanci.

Proti záujmom Slovenska

Slovenská civilná tajná služba vlani zaznamenala aktivity ruských spravodajských služieb, ktoré boli namierené proti záujmom Slovenska ako člena Európskej únie a NATO. Aktivity čínskych spravodajských zložiek sa zase zamerali na získavanie informácií z oblasti informačných a telekomunikačných technológií. Vyplýva to z odtajnenej časti správy o činnosti Slovenskej informačnej služby za rok 2019, ktorú SIS zverejnila po prerokovaní materiálu v parlamente.

"Príslušníci ruských spravodajských služieb, pôsobiaci na území SR prevažne pod diplomatickým krytím, sa snažili o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy a bezpečnostných zložiek a o získavanie spolupracovníkov v energetickej a vojenskej oblasti," napísala SIS, ktorá podobné aktivity sledovala tiež v roku 2018.

Tajná služba tiež bez bližších podrobností uviedla, že ruskí spravodajcovia sa snažili na odborných podujatiach kontaktovať osoby s prístupom k citlivým utajovaným informáciám z prostredia EÚ a NATO a tiež k osobám blízkym slovenským ústavným činiteľom.

SIS vlani zaznamenala aktivity ruských spravodajských služieb, ktoré boli namierené proti záujmom Slovenska ako člena Európskej únie a NATO. Aktivity čínskych spravodajských zložiek sa zase zamerali na získavanie informácií z oblasti informačných a telekomunikačných technológií.

Slovensko v auguste oznámilo vyhostenie troch ruských diplomatov, čo zdôvodnilo tým, že vykonávali činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Podľa slovenských médií pracovali pre ruské tajné služby.

Významná čínska spoločnosť

Pôsobenie čínskych spravodajcov bolo podľa SIS zaznamenané predovšetkým v súvislosti s predstaviteľmi významnej čínskej telekomunikačnej spoločnosti. SIS neuviedla, či išlo o firmu Huawei, ktorú napríklad Spojené štáty vylúčili z budovania mobilnej siete piatej generácie.V rámci propagandy a podobných aktivít Slovensko podľa SIS čelilo kampani cudzích mocností s cieľom oslabiť politickú súdržnosť EÚ a NATO.

"Zahraniční aktéri sa zameriavali na ovplyvňovanie elít, odbornej verejnosti a obyvateľstva sp zámerom vyvolávať nedôveru v uvedenej medzinárodnej organizácii a spochybňovať ochotu spojencov napĺňať záväzky solidarity vyplývajúcej z členstva v týchto organizáciách," píše tajná služba.

Doplnila, že hlavným zdrojom kampaní na diskreditáciu EÚ a NATO boli ruské zdroje a že ruská propaganda do značnej miery zneužívala proruských sympatizantov.Za riziko čínskych propagandistických aktivít označila SIS ich prepojenie na čínske spravodajské služby. Podľa SIS komunistická strana Číny využíva na svoje operácie v zahraničí rozsiahlu sieť organizácií, ktorých úlohou je vytváranie pozitívneho obrazu o Číne a jej politickom zriadení.

SIS taktiež upozornila príslušné úrady na pašovanie cigariet a iných tovarov z Ukrajiny na Slovensko, na ktorom ssa zjavne podieľali aj podplatení príslušníci polície a finančnej správy v oboch krajinách. Väčšia časť pašovaných cigariet bola následne prevezená do iných členských krajín Únie.

Šéf SIS Vladimír Pčolinský prisľúbil, že budúci rok má byť správa konkrétnejšia.

"Správy potvrdili, že tu prebieha aktívna dezinformačná kampaň pod taktovkou Ruska a najnovšie aj Číny," skonštatoval predseda výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Ocenil, že sa o kampani začína hovoriť aj verejne, napríklad zo strany ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. "V bezpečnostných kruhoch je to už dlhšie známy fakt, ale pokiaľ bol predsedom parlamentu šéf SNS priamo spriaznený s Moskvou a predsedom vlády Robert Fico, vláda strkala hlavu do piesku," podotkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok