Zavedú opatrenia z prvej vlny? Premiér vyzýva na zodpovednosť

TA3 TASR SITA
23.9.2020 17:20

Vláda nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu okolo ochorenia COVID-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády Igor Matovič. V prípade, že sa podľa premiéra opatrenia proti šíreniu pandémie nebudú dodržiavať, štát bude musieť pristúpiť k opatreniam z prvej vlny.

Opatrenia ignoruje tretina ľudí

Premiér v stredu na rokovaní vlády navrhol určité opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu, avšak konkretizovať ich nechcel. Zároveň ľudí vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. „V SR máme opatrenia dostatočné, len ich rešpektujú dve tretiny ľudí a tretina ich ignoruje,“ podotkol Matovič. Chce, aby konzílium epidemiológov prijalo také opatrenia, ktoré bude schopný vysvetliť ľuďom. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ poznamenal Matovič.

Ako dodal, ľudia, ktorí vidia, že sa niekde nedodržiavajú protiepidemiologické opatrenia by mali kontaktovať regionálnych hygienikov. "Je tu 5,4 milióna ľudí, minimálne štyri milióny dospelých," povedal Matovič s tým, že takto má SR k dispozícii "milióny kontrolórov".

Hygienici majú kopu inej roboty

Hygienici majú podľa predsedu vlády momentálne "kopu inej roboty", ako kontrolovať jednotlivé prevádzky. "Každého jedného zodpovedného človeka z tohto miesta by som chcel poprosiť, aby, ak máte informácie, že niekto niekde nedodržiava pravidlá, v prvom rade sa ho pokúste upozorniť, aby ich dodržiaval, a po druhé, ak vedia, že to je systematicky, tak v tom prípade upozorniť políciu a regionálny úrad verejného zdravotníctva," povedal Matovič.

Vláda plánuje nakúpiť 500.000 antigénových testov, Matovič by ich chcel používať na kritických miestach, ako sú napríklad hranice. Na margo vetovaného zákona o telekomunikáciách hovorí, že sa mohol využiť práve v auguste, keď sa ľudia vracali z dovoleniek a úrad verejného zdravotníctva tak mohol zistiť telefónne čísla od ľudí, ktorí prišli z červených krajín. Matovič poznamenal, že tento zákon už momentálne nie je prioritou. Dôvodom je aj to, že teraz je menej cestujúcich ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok