Susedné krajiny môžeme dať do červenej zóny, vláda sa rozhoduje

TA3 TASR SITA
23.9.2020 15:10

Slovensko hlási smutný rekord, pribudlo u nás vyše 300 infikovaných. Minister zdravotníctva Marek Krajčí na brífingu potvrdil zlú situáciu, informoval o tom, že nakúpime státisíce testov na koronavírus a hovoril aj o zlej epidemiologickej situácii u našich susedov vrátane prihraničných regiónov. Vláda si nechala čas do piatku, dokedy sa rozhodne, čo urobí. Na konci pracovného týždňa zasadne pandemická komisia.

Október? Stovky prípadov denne

O prípadnom zaradení Rakúska a Maďarska do zoznamu rizikových krajín rozhodne vláda do piatka. Marek Krajčí informoval, že epidemiologická situácia v týchto krajinách nie je dobrá a neodporúča tam cestovať. Odloženie rozhodnutia zdôvodnil Krajčí potrebou najprv odkomunikovať ho na najvyšších miestach, teda prostredníctvom premiéra a ministra zahraničných vecí. Na vláde podľa ministra diskutovali aj o výnimkách z obmedzení na hraniciach. Pripustil, že je ich príliš veľa, ide však o politické rozhodnutia."Opatrenia sú momentálne nastavené málo reštrikčne. Myslíme si, že by mali byť nastavené prísnejšie, vrátane režimu na hraniciach," zdôraznil Krajčí, ktorý sa obáva, že nám čoskoro hrozí exponenciálne šírenie nákazy. Chce tomu zabrániť.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí predpokladá, že denný prírastok infikovaných môže byť v strede októbra 260 až 450 prípadov denne. Koncom októbra, ak sa situácia nezlepší, zrejme začnú reprofilizovať nemocnice.

Krajčí predpokladá, že denný prírastok infikovaných môže byť v strede októbra 260 až 450 prípadov denne. Koncom októbra, ak sa situácia nezlepší, zrejme začnú reprofilizovať nemocnice.

Brífing mal aj Igor Matovič. Vo štvrtok zasadne aj konzílium epidemiológov a premiér čaká, že príde s návrhmi, ktoré sa budú dať vysvetliť ľuďom. Matovič priznal, že vyše 300 nakazených je preňho prekročením hranice a uznal, že nové opatrenia budú musieť prísť.

ÚVZ: Situácia sa zhoršuje

Epidemiologická situácia na Slovensku sa podľa Úradu verejného zdravotníctva zhoršuje, čo sa aj vzhľadom na vývoj v okolitých krajinách dalo očakávať. V niektorých regiónoch Slovenska pretrváva vysoký nárast potvrdených prípadov. Vo zvýšenej miere sa, žiaľ, objavujú aj v doteraz pomerne bezpečných oblastiach.

V niektorých regiónoch pretrvávajú epidémie už niekoľko týždňov a regionálne úrady verejného zdravotníctva denne dohľadávajú desiatky kontaktov potvrdených prípadov. Ide o ohniská, ktoré vznikli na rodinných oslavách alebo svadbách (Trenčín), pri návrate zo zahraničia (Tvrdošín, Námestovo), prípadne v športových kluboch (Skalica).

Vývojom situácie sa bude zaoberať konzílium odborníkov, Pandemická komisia vlády SR, aj Ústredný krízový štáb. Posúdia súčasný stav a môžu rozhodnúť o zmene súčasných protiepidemických opatrení. Regionálne úrady verejného zdravotníctva naďalej monitorujú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti a prijímajú opatrenia na regionálnej úrovni. "Chceme však v prvom rade vyzvať verejnosť, aby sa správala opatrne, dodržiavala opatrenia ÚVZ SR aj regionálnych úradov. Zodpovedné správanie všetkých ľudí je tou najúčinnejšou prevenciou šírenia COVID-19," dodal ÚVZ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok