Hewlett-Packard prepustí až 29 tisíc zamestnancov

SITA
11.9.2012 09:05

Spoločnosť Hewlett Packard (HP), ktorá je najväčším výrobcom osobných počítačov na svete, zvýšila rozsah plánovaného prepúšťania v snahe o naštartovanie rastu. V pondelok informovala, že počas nasledujúcich dvoch rokoch zruší 29 tis. pracovných miest, čo je o 2 tis. viac, než pôvodne plánovala.

Hewlett-Packard prepustí až 29 tisíc zamestnancov
SITA

V súvislosti s rozsiahlou reštrukturalizáciou firma očakáva počas svojho účtovného roku 2014 náklady na prepúšťanie v sume 3,3 mld. USD. Firma HP, ktorá globálne zamestnáva viac ako 300 tis. pracovníkov, uviedla, že zníženie počtu zamestnancov zrealizuje kombináciou predčasného odchodu do dôchodku a nedobrovoľným odchodom zamestnancov. Do konca fiškálneho roku 2012 spoločnosť už pravdepodobne prepustí 11 500 ľudí.

HP vykázala vo svojom treťom účtovnom kvartáli stratu 8,85 mld. USD. Podpísali sa pod to najmä náklady v sume 10,8 mld. USD súvisiace s odpisom hodnoty jej dcérskej spoločnosti Electronic Data Systems (EDS). HP tak vykázala v účtovnom kvartáli končiacom sa 31. júla čistú stratu 4,49 USD na akciu v porovnaní so ziskom 1,9 mld. USD, čiže 93 centov na akciu v rovnakom období vlaňajška.

Šéfka podniku Meg Whitmanová vyzýva investorov, aby boli trpezliví, keďže pracuje na naštartovaní rastu príjmov a redukcii nákladov. "HP je stále v počiatočných fázach obratu. Aj napriek výkyvom evidujeme určitý pokrok,“ uvádza Whitmanová v stanovisku spoločnosti. Podnik očakáva, že v účtovom roku 2012 zarobí 4,05 až 4,07 USD na akciu, čo je v súlade s odhadmi analytikov. HP kúpil technologickú outsourcingovú spoločnosť EDS v roku 2008 za 13,9 mld. USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok