Interrupcie chcú sprísňovať jedenásty raz, upozorňuje Spolu

TA3 SITA
22.9.2020 10:38

Aktuálny návrh o interrupciách, ktorý je momentálne v parlamente v druhom čítaní, je za posledné dva roky jedenástym pokusom obmedziť prístup žien k umelému prerušeniu tehotenstva. Uviedla to expertka na rodovú rovnosť a rodinnú politiku mimoparlamentnej strany Spolu - OD Simona Petrík. Dodala, že počet umelých prerušení tehotenstiev klesá, a preto nie je dôvod meniť predmetnú legislatívu.

Interrupcie chcú sprísňovať jedenásty raz, upozorňuje Spolu
SITA/Ľudovít Vaniher

„Máte pocit, že sťažovať ženám prístup k interrupciám je to, čo ženy a rodiny potrebujú?,“ pýta sa poslancov Petrík. Podľa nej by mali politici riešiť to, že ľudia počas pandémie koronavírusu prišli o prácu alebo podnikateľom skrachovali prevádzky.

Strana Spolu spustila petíciu Za ženy, v ktorej vyzýva poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby odmietli návrh obmedzujúci práva žien. Petícia má k dnešnému dňu 5-tisíc podpisov. Strana v petícii požaduje desať opatrení na zlepšenie situácie rodín a rodičov - samoživiteľov. „Slovensko má na viac ako na riešenie zástupných problémov. Politici by mali prinášať skutočné riešenia, ktoré pomôžu ženám a rodinám. Sprísnenie interrupčného zákona tým určite nie je. Oveľa viac rodinám pomôže, ak budú mať dostupné bývanie alebo dostatok miest pre deti v škôlkach. Toto je skutočná pomoc ženám a rodinám,“ povedal predseda Spolu Juraj Hipš.

Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti chcú v novele zákona o zdravotnej starostlivosti presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok