Ceny Emmy ovládli dráma a sitkom, odovzdávanie bolo virtuálne

TA3 TASR
21.9.2020 08:08

Dramatický seriál Boj o moc (Succession) a sitkom Schitt's Creek sa v nedeľu večer stali veľkými víťazmi 72. ročníka udeľovania amerických televíznych cien Emmy. Slávnostné odovzdávanie "televíznych Oscarov" prebehlo tentoraz virtuálne vzhľadom na koronavírusovú pandémiu.

Ceny Emmy ovládli dráma a sitkom, odovzdávanie bolo virtuálne
SITA/AP

Hlavná cena pre dramatický seriál

Schitt's Creek získal deväť ocenení, čím prekonal rekord cien Emmy pre komediálny seriál za jednu sezónu. Ide o úspešné rozlúčenie sa s týmto kanadským sitkomom, ktorý tento rok uzavreli poslednou šiestou sériou, informovala stanica BBC. Boj o moc si odniesol hlavnú cenu večera - za najlepší dramatický seriál - a triumfoval tiež v kategóriách najlepší scenár a najlepšia réžia. Ocenenie pre najlepšieho herca priniesol aj Jeremymu Strongovi.

Akčný seriál Watchmen o superhrdinoch, zasadený do alternatívnej histórie, zvíťazil v kategórii najlepšia miniséria. Jeho hviezdy Regina Kingová a Yahya Abdul-Mateen II si odniesli tituly v príslušných hereckých kategóriách.

Herečka Zendaya (24) sa stala dosiaľ vôbec najmladšou držiteľkou Emmy v kategórii najlepšia dramatická herečka za svoj výkon v seriáli Euphoria, keď sa presadila v tvrdej konkurencii herečiek ako Jennifer Anistonová, Laura Linneyová či Olivia Colmanová.

Pripájali sa videoprenosmi

Tohtoročné udeľovanie cien Emmy moderoval komik Jimmy Kimmel v prázdnom Staples Centre v Los Angeles, kde sa k nemu pridalo len niekoľko hostí odovzdávajúcich trofeje oceneným, ktorí sa k šou pripájali videoprenosom z domu. Medzi témami, ktoré vo vystúpeniach najviac zarezonovali, bola popri politike - aktuálnej v napätej predvolebnej kampani v USA - samotná koronavírusová pandémia, ktorá výrazne narušila filmovú a televíznu produkciu. "Ahoj a vitajte na (odovzdávaní cien) pand-Emmy," zažartoval si v úvode Kimmel podľa agentúry AFP.

Sošky Emmy, udeľované americkou Akadémiou televízneho umenia a vied, bývajú označované za najvýznamnejšie televízne ceny sveta. Po prvý raz ich odovzdali v roku 1949 a tentoraz o ocenených hlasovaním rozhodovalo viac ako 25.000 členov akadémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok