Británia je pred bodom zlomu. Rokujú aj o lockdowne Londýna

TA3 TASR
20.9.2020 16:40

Veľká Británia nevylúčila ďalšie sprísnenie opatrení, vrátane lockdownu Londýna. Vláda už zaviedla vysoké pokuty za nedodržanie karantény. Minister zdravotníctva Matt Hancock vyhlásil, že krajina je pred bodom zlomu. Nové opatrenia zavedú od budúceho týždňa aj v španielskej metropole Madrid. Do ulíc preto vyšli stovky nespokojných obyvateľov.

Ľudia zvoľnili prístup k opatreniam

Británia sa nachádza v "bode zlomu", v ktorom môžu byť zavedené "ďalšie obmedzujúce opatrenia" s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Povedal to britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľňajšom programe televíznej stanice Sky News.

Ľudia počas leta podľa Hancocka "zvoľnili" prístup k opatreniam; teraz je však na čase vrátiť sa k ich dodržiavaniu.      Minister takisto vyjadril znepokojenie, že príliš veľa ľudí porušuje pravidlá v oblasti izolácie v domácom prostredí. Vláda preto v Anglicku zaviedla pokuty až do výšky 10.000 libier, v prepočte 11 000 eur. Predstavitelia úradov podľa Hancockových vyjadrení v nedeľu rokujú o zavedení tzv. lockdownu v Londýne.

Chce, aby hlásili porušenia

Britská vláda v piatok 18. septembra oznámila zavedenie nových opatrení vo viacerých oblastiach Anglicka, ktoré vstúpia do platnosti od 22. septembra. Hancock v nedeľu takisto povedal, že ľudia by mali hlásiť prípady porušenia akýchkoľvek zákonov zavedených v súvislosti s pandémiou.

Británia v sobotu zaznamenala 4422 nových prípadov ochorenia COVID-19 a v piatok 4322, čo sú najvyššie prírastky od 8. mája. Líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer kritizoval britskú vládu a povedal, že ministri "stratili kontrolu nad systémom testovania". Niektorí obyvatelia oblastí, kde sa vyskytujú ohniská COVID-19, sa podľa Sky News sťažujú, že sa nemôžu objednať na test alebo ich pošlú na testy do miest vzdialených stovky kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok