Preslávil ho oscarový film. Pianistove artefakty idú do dražby

TA3 TASR
19.9.2020 09:02

Plniace pero, vreckové hodinky a ďalšie osobné predmety zosnulého poľsko-židovského hudobného skladateľa Wladyslawa Szpilmana pôjdu na vo Varšave do dražby. "Tieto hodinky a pero, ktoré si kúpil počas výletu do Paríža v roku 1937, prežili celý jeho pobyt v židovskom gete, a potom ho sprevádzali aj v ruinách Varšavy," povedal Szpilmanov syn Andrzej, ktorý aukciu organizuje.

Preslávil ho oscarový film. Pianistove artefakty idú do dražby
SITA/AP (ilu)

Wladyslaw Szpilman, renomovaný hudobník, ktorý zomrel v roku 2000, sa preslávil vďaka filmu Pianista poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polanského z roku 2002. Film, nakrútený na základe jeho životopisu, získal troch Oscarov.

Szpilmanovo pero, hodinky a kravata sú súčasťou zbierky Múzea dejín poľských židov vo Varšave. Ide o jediné artefakty z jeho osobného života, ktoré prežili druhú svetovú vojnu.

Szpilman, ako každý židovský obyvateľ poľskej metropoly, bol nútený žiť v tamojšom gete zriadenom nacistami v roku 1940. Hral na klavíri pri každej príležitosti, aby uživil svoju rodinu. Ďalším lákadlom dražby, ktorú organizuje spoločnosť Desa Unicum, je klavír značky Steinway, ktorý Szpilman vlastnil po vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok