Stúpa počet nakazených seniorov i ohnísk. Krajčí hodnotil situáciu

TA3 SITA TASR
18.9.2020 15:22

Situácia na Slovensku sa postupne zhoršuje, priznal na tlačovej besede minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ukázal aj mapu s aktuálnou pandemickou situáciou a uviedol, že počet červených a oranžových regiónov v SR sa zvyšuje. Aktuálne máme 14 červených regiónov (vrátane celého hlavného mesta). Žiaľ, nebezpečne sa zvyšujú aj počty nakazených zo zraniteľnej vekovej skupiny nad 65 rokov.

Rizikovou je celá Bratislava

Červených regiónov je u nás už 14. Aktuálne sú medzi rizikové okresy zaradené Bratislava I až V, Lučenec, Michalovce, Nitra, Púchov, Snina, Trenčín, Trnava, Tvrdošín a Žarnovica. Rovnako 14 je aj oranžových regiónov, konkrétne okresy Dunajská Streda, Galanta, Liptovský Mikuláš, Malacky, Námestovo, Pezinok, Považská Bystrica, Prešov, Sabinov, Senec, Skalica, Stará Ľubovňa, Veľký Krtíš a Vranov nad Topľou.

14 je aj oranžových regiónov, zelených ich je 51. Ako uviedol Krajčí, reprodukčné číslo sa dlhodobo drží na úrovni 1,15.

Ak sa takto situácia bude vyvíjať ďalej, na konci októbra u nás nebudú na infekčných oddeleniach stačiť kapacity lôžok.

Zdroje nákazy: Svadby, bary, pracoviská

Aké sú na Slovensku zdroje nákazy? 17 ohnísk vzniklo pre svadby, rodinné či firemné oslavy. Problémové zostávajú diskotéky a bary, minister však upozornil aj na šírenie vírusu na cirkevných stretnutiach. V rámci športových kempov evidujeme aktuálne päť ohnísk a vyše 60 infikovaných. Na pracoviskách evidujeme 21 ohnísk nákazy.

Krajčí hovoril aj o tom, prečo sa vyhýbať veľkým podujatiam. Pri stave epidémie na Slovensku je 16-% šanca, že sa osoba na zhromaždení s kapacitou 500 ľudí dostane do styku s pozitívnym prípadom. V Bratislave je táto šanca 37-%.

Znížením limitu pre svadby na maximálne 30 ľudí klesá takáto šanca pod jedno %. Krajčí predpokladá, že počty infikovaných na Slovensku budú zo dňa na deň rásť, tento trend by sa podľa neho dal zastaviť iba prísnejšími opatreniami. "Pokiaľ znížime napríklad päťkrát maximálny počet osôb na jednom hromadnom podujatí, znížime počet kontaktov 25-krát," povedal.

skrn_0a140370-b468-f017.jpg

Slovensko je podľa ministra zdravotníctva v objatí rizikových regiónov jednotlivých krajín. V Rakúsku napríklad zavádzajú od 21. septembra pre zhoršujúcu sa situáciu prísnejšie opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok