Ľuďom v kultúre, ktorí sa nedomohli pomoci, rozdelia milióny

TA3 SITA
18.9.2020 12:13

Fond na podporu umenia rozdelí 9,5 milióna eur formou štipendií v 14 podprogramoch. Uviedla to na tlačovej konferencii Fondu na podporu umenia ministerka kultúry Natália Milanová.

Riaditeľ FPU Jozef Kovalčik zároveň priblížil, že podpora je určená pre umelcov a umelkyne, ktorí profesionálne pôsobia v oblastiach divadla, tanca, hudby, literatúry a vizuálneho umenia. Ďalej pre teoretikov a teoretičky, manažérov a manažérky, kultúrnych pracovníkov, ktorí sa podieľajú na realizácii rôznych profesionálnych aktivít v oblasti umenia a kultúry. Svoje výkony budú môcť zrealizovať do 30. júna 2021. Výška podpory sa bude pohybovať v rozmedzí od 1 500 do 3 000 eur a o žiadostiach budú rozhodovať odborné komisie FPU.

Uviedol tiež, že štipendiá rozšírili aj o interpretačné výkony, naštudovanie diel či realizáciu časti diela. To znamená, herecké, tanečné alebo iné naštudovanie, tiež napríklad svetelný či zvukový dizajn. Profesií, ktoré budú môcť požiadať o štipendium a predložiť svoje projekty, bude podstatne viac.

Milanová dodala, že podpora 9,5 milióna eur cez FPU bude prerozdelená formou štipendií medzi tých, ktorí prioritne nedokázali žiadať inú formu pomoci. „V našej oblasti ide o tých, ktorí boli v súbehu pracovného pomeru a SZČO,“ vysvetlila. Ubezpečila tiež, že toto nie je pre kultúru posledná pomoc. Ministerka kultúry informovala 15. augusta 2020 o mimoriadnej pomoci pre nezávislú kultúru. Z celkovej sumy takmer 11 miliónov eur prerozdelí FPU 9,5 milióna eur, Fond na podporu kultúry národnostných menšín 500-tisíc eur a Audiovizuálny fond 700-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok