Parlament si splnil úlohu. Zvolil kandidátov na ústavných sudcov

TA3 SITA
17.9.2020 19:36

Poslanci národnej rady vo verejnej voľbe zvolili za kandidátov na sudcu Ústavného súdu Miloslava Babjáka a Roberta Šorla. Babjákovi svoj hlas odovzdalo 113 poslancov, Šorl získal 105 hlasov členov zákonodarného orgánu.

Na rade je prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová si zo spomínanej dvojice vyberie jedného kandidáta, ktorý sa stane sudcom Ústavného súdu SR. Okrem Babjáka a Šorla sa o túto funkciu uchádzali aj Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Štefan Kseňák a Andrea Olšovská. Všetkých kandidátov odobril aj Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, ktorý ich 10. septembra vypočúval viac ako 12 hodín.

Na ústavnom súde chýba jeden sudca od 31. mája, keď zanikla funkcia Mojmírovi Mamojkovi. Ten svoj odchod z funkcie odôvodnil pripravovanou právnou úpravou o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj pre zdravotné problémy.

Miesto zostalo po Mamojkovi

Mamojka odišiel skôr, ako o ňom stihol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan rozhodnúť pre jeho údajné kontakty s podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorého nedávno Špecializovaný trestný súd neprávoplatne oslobodil spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Parlament navrhuje prezidentovi Slovenskej republiky dvojnásobný počet kandidátov na sudcu ÚS SR, ktorých má vymenovať. Za sudcu ÚS SR môže byť podľa Ústavy Slovenskej republiky vymenovaný občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR, dosiahol 40 rokov, má vysokoškolské právnické vzdelanie a je najmenej 15 rokov činný v právnickom povolaní. Tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za sudcu ÚS SR. Navrhnutý kandidát musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová oceňuje, že parlament zvolil dvoch kvalitných kandidátov na pozíciu ústavného sudcu. Obaja podľa nej spĺňajú odborné a osobnostné predpoklady, „čo v minulosti nebývalo bežné". „Obidve nominácie dôkladne zvážim a o ďalšom postupe budem informovať v priebehu budúceho týždňa," doplnila hlava štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok