Beblavý navrhne konanie voči Bubeníkovej

SITA TA3
10.9.2012 12:40

Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) navrhne začať konanie voči bývalej šéfke Fondu národného majetku (FNM) Anne Bubeníkovej, ktorá pôsobila v expertnom orgáne gréckej privatizačnej agentúry.

Bubeníková v majetkovom priznaní za rok 2011 neinformovala o svojej funkcii v Rade expertov v Gréckom rozvojom fonde. Verejní funkcionári by pritom podľa ústavného zákona mali informovať o všetkých funkciách „v štátnych orgánoch, v orgánoch územnej samosprávy, v orgánoch právnických osôb vykonávajúcich podnikateľskú činnosť a v orgánoch iných právnických osôb“.

Ak výbor odsúhlasí konanie, Beblavý navrhuje osloviť slovenských právnych expertov, nech vysvetlia doterajšiu slovenskú judikatúru o tom, čo je a čo nie je štátny orgán, orgán právnickej osoby vykonávajúcej podnikateľskú činnosť a orgán inej právnickej osoby, čo sú kategórie, kam by teoreticky mohla Rada expertov patriť. Výbor by sa mal podľa neho s vysvetlením obrátiť aj na grécke úrady, aby podali informácie, kam z pohľadu ich právneho systému Rada expertov patrí. O stanovisko by podľa poslanca za SDKÚ-DS mal výbor požiadať aj samotnú Bubeníkovú. Beblavý predpokladá, že odpovede by mohli prísť v priebehu mesiaca, definitívne rozhodnutie o porušení, respektíve neporušení zákona by mohlo na výbore padnúť v novembri.

Smer-SD začatie konania podľa všetkého nezablokuje. "Podporíme akékoľvek konanie, ktoré jasne dokáže, či sa pani Bubeníková dopustila alebo nedopustila porušenia ústavného zákona," uviedol pre agentúru SITA podpredseda výboru Otto Brixi (Smer-SD). Brixi si myslí, že Bubeníková svoju funkciu v expertnom orgáne gréckej privatizačnej agentúry v majetkovom priznaní uviesť mala, aj keď s ňou nesúvisel nárok na honorár. "Myslím si, že zákon hovorí jasnou rečou," dodal.

Z doterajších odpovedí Bubeníkovej právnikov vyplýva, že za svoju činnosť v Grécku v roku 2011 nedostala žiadnu odmenu. Podľa ich právneho názoru členstvo v Rade expertov Gréckeho rozvojového fondu nemožno považovať za funkciu, ktorú by mala podľa ústavného zákona oznamovať a jej členstvo v tejto Rade nebolo počas roka 2011 formalizované ani právne zakotvené. Minister financií Peter Kažimír výbor listom informoval, že Bubeníková bola za členku Rady expertov nominovaná ministerstvom financií ešte počas ministrovania Ivana Mikloša. Rada expertov je podľa neho definovaná v zakladateľských dokumentoch Gréckeho rozvojového fondu a jej úlohou je poskytovať stanoviská Správnej rade fondu, ktorá rozhoduje o privatizácii a môže, ale nemusí brať názory Rady do úvahy, funkcia je čestná a preplácajú sa len diéty, respektíve náklady.

Bubeníková sa v prvej polovici augusta vzdala členstva v Rade expertov pre mediálny tlak. Bývalá šéfka FNM bola jednou z ústredných postáv kauzy Gorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok