K Navaľného otrave malo dôjsť skôr. Jeho tím prezradil, kedy

TA3 TASR
17.9.2020 12:05

Prominentného kritika ruskej vlády Alexeja Navaľného údajne otrávili v jeho hotelovej izbe nervovoparalytickým jedom novičok, ktorý bol na plastovej fľaši vody. Vo štvrtok o tom informoval jeho tím prostredníctvom videa na Navaľného instagramovom profile.

Mysleli si, že jed bol v čaji

K Navaľného otrave teda pravdepodobne prišlo ešte skôr, než sa doteraz domnievali jeho spolupracovníci. Tí doteraz tvrdili, že jed mu bol podaný v čaji na letisku v sibírskom meste Tomsk, odkiaľ mal 20. augusta odletieť do Moskvy.

Video zachytáva členov Navaľného tímu, ako prehľadávajú jeho hotelovú izbu v Tomsku a v ochranných rukaviciach balia viacero predmetov, ktoré podľa ich slov mohli byť neskôr použité v objasňovaní Navaľného zlého zdravotného stavu. "Rozhodli sme sa zhromaždiť všetko, čo by len hypoteticky mohlo byť užitočné, a odovzdať to lekárom v Nemecku. Bolo celkom zjavné, že tento prípad by nebol v Rusku prešetrený," znie popis videa.

Našli stopy novičoku

O dva týždne neskôr im laboratórium v Nemecku potvrdilo, že na fľaši našli stopky jedu novičok, píše sa ďalej. Tento nález neskôr nezávisle od seba potvrdili ďalšie tri laboratóriá. Prehliadku hotelovej izby vykonali krátko na to, ako sa dozvedeli, že Navaľnému na palube lietadla prišlo nevoľno a následne upadol do kómy. Lietadlo preto muselo núdzovo pristáť v meste Omsk, kde bol okamžite hospitalizovaný.

Navaľnyj je v súčasnosti hospitalizovaný v berlínskej súkromnej nemocnici Charité, kam ho previezli letecky 22. augusta. Jeho stav je stabilizovaný, po prebudení z umelého spánku a odpojení z pľúcnej ventilácie už dokáže vstať z postele a byť nakrátko i mimo nej. Nemecko nedávno ohlásilo, že Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou novičok. Kremeľ možnosť otravy Navaľného odmieta, vyjadril však ochotu spolupracovať s Nemeckom na vyšetrovaní celého prípadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok