Na Venuši je možno život, Rusko zvažuje návrat na planétu

TA3 TASR
16.9.2020 09:53

Riaditeľ Ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin oznámil plány vyslať na Venušu misiu pozostávajúcu iba z ruských kozmonautov. Urobil tak krátko po tom, ako americkí a britskí vedci oznámili objav plynu fosfán v atmosfére Venuše, ktorý na Zemi produkujú len živé organizmy. Rusko je jedinou krajinou, ktorej sondy dokázali na Venuši pristáť.

Na Venuši je možno život, Rusko zvažuje návrat na planétu
Wiki

Rusi boli na Venuši prví

Rogozin však uviedol, že podľa niektorých ruských vedcov zistenia kolegov z Británie a USA ohľadom náznakov prítomnosti molekúl fosfánu v atmosfére Venuše "nie sú ešte priamym dôkazom" stôp života. Rogozin podľa agentúry RIA Novosti informoval, že Rusko má "v programe (dobývania vesmíru) obnovenie prieskumu Venuše". Ide o spoločný projekt so Spojenými štátmi nazvaný Venera-D. Dodal, že Rusko zvažuje aj svoju "samostatnú misiu na Venušu". V tejto súvislosti povedal, že Venuša je stále tak trochu "ruská planéta", keďže Rusko ako prvé a zatiaľ jediné malo na Venuši svoje sondy.

V komentári k vyhliadkam na prieskum Venuše Rogozin uviedol, že podmienky na tejto planéte sú "učineným peklom". Venuša je totiž v porovnaní so Zemou extrémne horúca: teplota na povrchu planéty dosahuje takmer 500 stupňov Celzia, tlak je okolo 100 atmosfér.

Zvažujú vlastnú misiu

Najbližšia misia k Venuši, spoločný rusko-americký projekt Venera-D, je naplánovaná na roky 2027 - 2029. V utorok však podľa agentúry RIA Novosti vyšlo najavo, že Roskosmos odmietol účasť USA na tomto projekte. Rusko sa namiesto toho rozhodlo realizovať predtým plánovanú misiu Venera-D, ktorá obsahuje pristávacie a orbitálne moduly, a to ako nezávislý národný projekt bez rozsiahlej medzinárodnej účasti.

Podľa pôvodných plánov sa v rámci projektu Venera-D majú okrem iného študovať vzorky z povrchu a atmosféry planéty a skúmať podstatu evolučných procesov na Venuši. Riaditeľ Ústavu pre výskum vesmíru Ruskej akadémie vied Anatolij Petrukovič podľa RIA Novosti uviedol, že Rusko je schopné z vlastných zdrojov financovať svoju vlastnú misiu na Venušu v horizonte roku 2030.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok