Je Medzinárodný deň demokracie, Čaputová myslí na Bielorusov

TA3 TASR
15.9.2020 17:50

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa demokracie upriamila pozornosť na Bielorusko. Na Twitteri uviedla, že autorita vlády sa nezakladá výlučne na väčšine. Demokracia je podľa jej slov garanciou práv menšín, slabých i zraniteľných. Čaputová v tejto súvislosti napísala, že myslí obzvlášť na ľudí v Bielorusku, ako aj všetkých, ktorí trpia v dôsledku autoritárskeho útlaku.

Je Medzinárodný deň demokracie, Čaputová myslí na Bielorusov
SITA/Branislav Bibel

"Medzinárodný deň demokracie... pripomeňme si, že autorita vlády nie je založená iba na väčšine. Demokracia znamená záruku práv menšín, slabých a zraniteľných. Obzvlášť myslím na ľudí v Bielorusku a všetkých, ktorí trpia pod autoritárskym útlakom," napísala v angličtine na svojom účte na Twitteri.

V Bielorusku prebiehajú už viac ako mesiac protesty, ktoré vypukli po prezidentských voľbách z 9. augusta, keďže veľká časť verejnosti odmietla uznať oficiálne volebné výsledky. Na základe tých s viac ako 80 percentami hlasov zvíťazil prezident Alexandr Lukašenko, ktorý je pri moci vyše 25 rokov.

Medzinárodný deň demokracie je podľa OSN príležitosťou upriamiť pozornosť na hodnoty slobody a dodržiavania ľudských správ ako základných pilierov demokracie. Jeho zriadenie schválilo v novembri 2007 Valné zhromaždenie OSN. Termín 15. september, na ktorý tento deň každoročne pripadá, sa spája s 20. výročím zorganizovania prvej medzinárodnej konferencie o nových alebo obnovených demokraciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok