Tisíce ruských veriacich si pripomenulo výročie víťazstva Ruska nad Napoleonom

TA3
9.9.2012 19:40

Najmenej 15.000 pravoslávnych veriacich si dnes v Moskve pripomenulo víťazstvo Ruska nad vojskami francúzskeho cisára Napoleona pred 200 rokmi.

Tisíce ruských veriacich si pripomenulo výročie víťazstva Ruska nad Napoleonom
SITA

Slávnostnú omšu v Chráme Krista Spasiteľa celebroval pred asi 5000 veriacimi patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill, podľa ktorého treba vieru tak ako v roku 1812 aj dnes brániť vo "vlasteneckej vojne".
Omša sa konala pred ikonou Panny Márie zo Smolenska, pred ktorou sa ruskí vojenskí velitelia a vojaci modlili v predvečer rozhodujúcej bitky pri Borodine.

Po omši sa Kirill postavil do čela pestrofarebného sprievodu okolo najväčšieho pravoslávneho chrámu na svete, ktorý bol postavený na pamiatku víťazstva nad Napoleonom. Povedal, že sa modlí, aby Rusko bolo silné a  múdre na to, aby prekonalo všetky prekážky a príkladom mu má byť veľký boj predkov.

Bitka pri Borodine zo 7. septembra 1812 bola v tom čase najkrvavejším vojenským stretom vojenských dejín. Výsledkom bolo približne 44.000 ruských a 35.000 francúzskych mŕtvych, zranených alebo zajatých. Rusi sa síce z Moskvy stiahli, ale mesto predtým zapálili a Napoleonova armáda ho po mesiaci opustila. Následne sa stiahla aj z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok