Vypočuli kandidátov na ústavných sudcov, odobrili všetkých

TA3 SITA
10.9.2020 20:50

Členovia Ústavnoprávneho výboru národnej rady posunuli na voľbu do parlamentu všetkých osem kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Vypočutie kandidátov pred členmi parlamentného výboru trvalo viac ako osem hodín.

Na rade je parlament

Otázky zúčastnených prišli zodpovedať všetci kandidáti s výnimkou Stanislava Irsáka, ktorý ešte v auguste predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka listom informoval, že sa na vypočutí nezúčastní z dôvodu jeho neústavnosti. Zákonodarcovia by mali na septembrovej schôdzi zvoliť dvoch kandidátov. Na ich zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Mená parlament následne predloží prezidentke Zuzane Čaputovej. Hlava štátu potom vyberie jedného kandidáta, ktorý zaujme miesto na Ústavnom súde SR za Mojmíra Mamojku.

Podľa platných pravidiel musia uchádzači splniť niekoľko zákonných predpokladov. Napríklad musia byť rešpektovanými osobnosťami z právnej obce, mať minimálne 40 rokov či absolvovanú 15-ročnú prax v právnickom povolaní.

Svoj hlas môžu poslanci NR SR na nadchádzajúcej schôdzi odovzdať Miloslavovi Babjákovi, ktorého na post navrhol predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan, Stanislavovi Irsákovi, ktorého navrhol poslanec Tomáš Taraba. Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied navrhol Ladislava Juszkóa, Daniela Krošláka a Michala Matulníka nominovala Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy. Ďalej sú nominovaní Štefan Kseňák, ktorého navrhla Slovenská advokátska komora, Andrea Olšovská, ktorú na sudkyňu ÚS SR navrhli poslankyne parlamentu Anna Zemanová a Jana Žitňanská, a Robert Šorl, ktorého nominovala Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave. Schôdza Národnej rady SR sa začne 16. septembra.

Mamojka odišiel v máji

Podľa platných pravidiel musia uchádzači splniť niekoľko zákonných predpokladov. Napríklad musia byť rešpektovanými osobnosťami z právnej obce, mať minimálne 40 rokov či absolvovanú 15-ročnú prax v právnickom povolaní.

Mojmír Mamojka sa oficiálne v máji rozhodol odísť z postu ústavného sudcu pre pripravovanú právnu úpravu o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj pre zdravotné problémy. Mamojka odišiel skôr, ako o ňom stihol predseda ústavného súdu Ivan Fiačan rozhodnúť pre jeho kontakty s Marianom Kočnerom, ktorého nedávno Špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok