Vláda odobrila opozičný návrh, ide o zbraňovú amnestiu

TA3 SITA
9.9.2020 12:12

Vláda na základe odporúčania ministerstva vnútra odobrila návrh opozičných poslancov zo Smeru-SD Mariána Saloňa, Petra Šucu a Jaroslava Bašku na zavedenie ďalšej zbraňovej amnestie.

Vláda odobrila opozičný návrh, ide o zbraňovú amnestiu
TASR

Cieľom novely zákona o zbraniach a strelive, ktorú vypracovali spomenutí poslanci, je, aby v období od 1. novembra 2020 do 30. apríla 2021 dočasne zanikla trestnosť nedovoleného ozbrojovania pre osoby, ktoré bez povolenia držia niektoré druhy strelných zbraní alebo strelivo do nich a v stanovenej lehote odovzdajú tieto zbrane alebo strelivo do úschovy Policajnému zboru SR. Ten, kto v spomínanom období odovzdal nezákonne držanú zbraň, môže zároveň podať žiadosť o jej zaevidovanie, ak touto zbraňou nebol spáchaný trestný čin.

Podľa rezortu vnútra je v tejto súvislosti možné konštatovať, že predchádzajúce tri zbraňové amnestie vyhlásené v rokoch 2005/2006, 2009/2010 a 2014/2015, v rámci ktorých bolo odovzdaných celkom 10 865 kusov zbraní a 82 010 kusov streliva, splnili svoj účel. Tým bolo zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva a s tým spojené zníženie rizika, že sa týmito strelnými zbraňami bude páchať trestná činnosť. Amnestie tiež podľa ministerstva napomáhajú k prípadnej identifikácii zbraní, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok