Nepošlete deti do školy? Nedostanete OČR. Sumu chcú zvýšiť

TA3 SITA
9.9.2020 13:42

Rodič, ktorý nepošle dieťa do škôlky alebo školy pre obavu z nakazenia sa koronavírusom, nebude mať nárok na pandemické ošetrovné. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda. Opozičníci zo vznikajúcej strany Hlas chcú výšku OČR zvýšiť.

Nárok zostáva, ak školu zatvoria

Rodič bude mať aj napriek vládou schválenému opatreniu naďalej nárok na pandemické ošetrovné, ak počas trvania krízovej situácie budú predškolské zariadenia, školy alebo konkrétne triedy uzatvorené na základe rozhodnutia príslušného orgánu. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Ako upozorňuje ministerstvo práce a sociálnych vecí, v súčasnosti je nárok na pandemické ošetrovné okrem iného podmienený neúčasťou dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese v predškolských a školských zariadeniach. "O zaradení dieťaťa do výchovno-vzdelávacieho procesu rozhoduje v zásade zákonný zástupca – rodič dieťaťa, čím de facto rozhoduje aj o svojom nároku na dávku pandemické ošetrovné," tvrdí rezort.

Návrhom novely zákona sa má tiež zmeniť systém overovania podmienok nároku na pandemické ošetrovné. Príslušný okresný úrad má po novom poskytovať informácie Sociálnej poisťovni len o deťoch, ktoré sa nezúčastňujú výchovno-vzdelávacieho procesu. Podľa platnej legislatívy úrad nahlasuje Sociálnej poisťovni informácie o deťoch, ktoré sa na ňom zúčastňujú. "Detí, ktoré sa nezúčastňujú vzdelávania, bude menšie množstvo a z tohto dôvodu to pre dotknuté subjekty (napr. školy) bude predstavovať nižšiu administratívnu záťaž," zdôvodnil rezort práce a sociálnych vecí.

75 percent z hrubej mzdy

Opoziční "hlasisti" na čele s Petrom Pellegrinim navrhujú zvýšiť sumu pandemického ošetrovného zo súčasných 55 percent na 75 percent hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Ošetrovné by sa tak zvýšilo len v čase krízovej situácie. Súčasnú výšku ošetrovného v sume 55 percent hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu považuje Pellegrini za nedostatočnú. Navrhuje preto, aby pandemická OČR bola v rovnakej výške ako materská dávka, ktorá dosahuje výšku čistej mzdy matky.

"Bojím sa, že znovuzavedením plošných opatrení a prípadného zatvorenia škôl, ak by tento systém fungoval tak ako doteraz, môže sa stať, že naše rodiny sa môžu prehupnúť do vážnej sociálnej neistoty a môže sa výrazne zhoršiť ekonomická situácia slovenských rodín s deťmi," upozornil expremiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok