Slovenskí piloti budú možno cvičiť na českých stíhačkách

TASR
9.9.2012 11:08

Slovenskí vojaci by mohli v budúcnosti cvičiť na českých lietadlách L-159 Alca.

Slovenskí piloti budú možno cvičiť na českých stíhačkách
SITA

Tie podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) ponúkajú vďaka vstavenému radaru najefektívnejší výcvik pilotov pre stíhačky MiG-29, ktoré využívajú slovenské ozbrojené sily.
"Otázku možnej výmeny našich lietadiel L-39 Albatros za české Alcy som otvoril s českým ministrom Alexandrom Vondrom aj za účasti náčelníka Generálneho štábu Armády českej republiky generálporučíka Petra Pavla a dohodli sme sa, že k tejto téme budú rokovať experti vzdušných síl našich ministerstiev," priblížil Glváč.
Lietadlá Alca využívajú na výcvik aj české vzdušné sily a v súčasnosti ich ponúkajú na odpredaj. Slovenská armáda dnes využíva lietadlá staršej generácie L-39 Albatros a aj o ich budúcnosti by chcel Glváč hovoriť s českou stranou. "Chceme s Českou republikou prerokovať i otázku možnej výmeny lietadiel," povedal minister obrany. "Záležalo by samozrejme na konkrétnych podmienkach. Realizácia tohto návrhu by musela byť výhodná pre obidve strany," uviedol na margo možnej dohody jeho český rezortný kolega Vondra.
Podľa hovorkyne Ministerstva obrany SR by expertné skupiny oboch armád mali začať hľadať možnosti spolupráce v oblasti ochrany vzdušného priestoru a výcviku pilotov ešte počas tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok