Pribudli ďalšie desiatky prípadov, najviac hlási opäť hlavné mesto

TA3 SITA TASR ČTK
6.9.2020 10:02

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava v súvislosti so zhoršenou situáciou sprísnil viacero nariadení v oblasti hlavného mesta. Podľa najnovšej prognózy z USA by bolo možné do budúceho roka zachrániť trištvrte milióna životov, bolo by to však za cenu ešte tvrdších pandemických obmedzení. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Pribudli ďalšie desiatky prípadov, najviac hlási opäť hlavné mesto
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:45 Minister zdravotníctva Marek Krajčí je od soboty popoludnia v preventívnej izolácii.

22:15 Rodinní príslušníci kanadských hokejistov, ktorí sa dostali do finále play off konferencií vrcholiacej sezóny NHL, musia absolvovať dlhšiu izoláciu a preukázať sa až siedmimi negatívnymi testami na koronavírus. Také sú podmienky, ak sa chcú so svojimi blízkymi vidieť v edmontonskej "bubline".

Príbuzní hráčov musia najskôr absolvovať sedemdňovú domácu karanténu a podrobiť sa trom testom na ochorenie COVID-19 s negatívnym výsledkom. "V Edmontone budú musieť bývať v inom hoteli než hráči a kým sa s nimi budú môcť stretnúť, musia sa preukázať ďalšími štyrmi negatívnymi testami," dodáva Journal de Québec.

21:45 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:15 V belgickej futbalovej reprezentácii do 17 rokov hlásia 17 pozitívnych prípadov na nový koronavírus. Infikovaných je 14 hráčov a nakazili sa tiež traja členovia realizačného tímu. S odvolaním sa na potvrdenie od hovorcu Belgického futbalového zväzu o tom informoval denník Le Soir.

20:45 Mexiko pracuje na vývoji vlastnej vakcíny voči koronavírusu, ktorá by mohla byť pripravená na použitie na jar budúceho roku. Podľa biologičky Esther Orozcovej, ktorá koordinuje boj proti koronavírusu v Mexiku, vyvíja očkovaciu látku súkromná spoločnosť Laboratorio Avimex. Spolupracuje pritom s odborníkmi z mexickej národnej univerzity UNAM a vládneho inštitútu pre sociálnu bezpečnosť IMSS.

"Ich výskum je už v pokročilej fáze. Myslím, že (vakcína) bude pripravená do jari alebo do začiatku leta," povedala Orozcová. Podľa nej sa už čoskoro začne prvá fáza testovania očkovacej látky na desiatkach dobrovoľníkov. V druhej fáze to budú už stovky a v tretej - záverečnej - už tisíce ľudí.

20:15 Hrubý domáci produkt Slovenska sa v 2. štvrťroku tohto roka medziročne znížil o 12,1 %. Slovenské hospodárstvo tak dosiahlo historicky najvyšší prepad od roku 1996. Po očistení o sezónne vplyvy bol HDP v porovnaní s 1. štvrťrokom 2020 reálne nižší o 8,3 %.

Británia má najvyšší počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 v Európe, a to 41 551.

19:45 Veľká Británia zaznamenala najvyšší denný prírastok nových prípadov od mája. Úrady oznámili 2 988 nových infekcií a dve nové úmrtia. Časť nárastu nových prípadov sa dá pripísať rozšírenému testovaniu, ktoré identifikuje nakazených s miernymi alebo žiadnymi príznakmi. Vyšší počet nakazených tiež prišiel v čase, keď sa britské deti vrátili do školy. Počet hospitalizácií a úmrtí zatiaľ neukazuje zodpovedajúci nárast.

19:15 Talianska vláda plánuje až do konca septembra predĺžiť platnosť epidemiologických opatrení vrátane nosenia ochranných rúšok na tvár či dodržiavania fyzických odstupov medzi ľuďmi. Stať sa tak má v dôsledku narastajúceho počtu nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informoval taliansky denník Corriere della Sera.

18:45 Najvyššie nasadený ženský pár už nepokračuje vo štvorhre na tenisovom US Open. Timea Babosobá a Kristína Mladenovičová vypadli z turnaja bez toho, aby prehrali zápas.

18:15 Bratislavská Dúbravka predlžuje od pondelka otváracie hodiny všetkých 12 materských škôl, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. Dôvodom je nielen situácia v súvislosti s pandémiou, ale aj komplikovaná doprava na území mestskej časti. Škôlky budú po novom otvorené do 17.00 h.

"Týmto krokom chceme pomôcť pracujúcim rodičom, ktorí cestujú za prácou mimo mestskej časti alebo dlhšie pracujú a dieťa si do štvrtej poobedia nestíhajú vyberať," vysvetľuje starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Mestská časť zároveň zabezpečí, aby sa v aktuálnej situácii deti nespájali v zbernej triede.

17:45 Ministerstvo vnútra v súčasnosti neeviduje z Ministerstva školstva požiadavku na poskytnutie ubytovania na výkon karantény pre zahraničných študentov, uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR. Rezorty vnútra a školstva sa dohodli na povinnosti univerzít zabezpečiť v rámci svojich kapacít karanténne zariadenie pre zahraničných študentov na konci augusta.

"V prípade, že školy, respektíve univerzity a MŠVVaŠ toto nedokážu zabezpečiť, rezort školstva požiada o pomoc a tieto prípady budú následne odstúpené na MV SR so žiadosťou o poskytnutie ubytovania za odplatu na výkon karantény," vysvetlila Paulenová. V súčasnosti má rezort vnútra k dispozícii len pohotovostné kapacity pre potreby zamestnancov rezortu.

17:15 Bratislavské Staré Mesto ruší pre aktuálnu epidemiologickú situáciu súvisiacu s novým koronavírusom viaceré podujatia, ktoré sa mali konať v najbližších dňoch. Ukončilo tiež prevádzku Propelleru na Rázusovom nábreží. "Nechceme hazardovať so zdravím ohrozených skupín obyvateľov, Vzhľadom na vysoký nárast pozitívne testovaných na nový koronavírus v Bratislavskom kraji, a najmä v Starom Meste, sme sa rozhodli zrušiť viaceré podujatia," vysvetľuje samospráva.

16:45 Premiér hovoril aj o Národnom pláne obnovy či verdikte v prípade Kuciak.

16:15 Prelomenie veta prezidentky, ktorá namietala voči sledovaniu signálu mobilných telefónov u občanov, ktorí navštívia rizikové krajiny, je v záujme verejného zdravia. V našej diskusnej relácii V politike to uviedol podpredseda národnej rady Juraj Šeliga. Časť opozície však hovorí o neprimeranom zásahu do súkromia občanov a nevylučujte ani zneužitie zberu údajov pre politické ciele.

Nové mužstvo vytvorili narýchlo z hráčov Olomouca, Ostravy a - napriek vyjadreniam šéfa Slavie Praha Jaroslava Tvrdíka - aj z tímu "zošívaných". Sparta Praha a Viktoria Plzeň žiadneho zo svojich hráčov neuvoľnili.

15:45 Výsledky testov na koronavírus u všetkých členov "novej" českej futbalovej reprezentácie sú negatívne. Tím tak môže nastúpiť v pondelok večer na duel 2. skupiny B-dívizie Ligy národov v Olomouci proti Škótsku. Pre výskyt koronavírusu u dvoch osôb v pôvodnom českom tíme, ktorý nastúpil v zápase v Bratislave proti Slovensku a vyhral ho 3:1, reprezentačný káder rozpustili.

15:15 Obhajca titulu vo futbalovej Lige národov Portugalsko má za sebou úspešný vstup do nového ročníka a to aj bez Cristiana Ronalda. Záujem televíznych kamier vzbudil Ronaldo aj keď nehral. V hľadisku ho totiž zachytili ako povzbudzuje reprezentačných kolegov bez povinnej ochrany tváre. Ronaldo si nasadil rúško až po dohovore od istej dámy, ktorá prišla na tribúnu za ním.

14:45 Veľké technologické spoločnosti musia v Európe platiť férovú sumu daní, keďže sú skutočnými víťazmi koronakrízy. Povedal to pre televíznu stanicu CNBC eurokomisár pre hospodárstvo a dane Paolo Gentiloni. V roku 2018 Európska komisia (navrhla 3-percentnú digitálnu daň a uviedla, že daňový systém sa musí v digitálnom veku aktualizovať. Biely dom argumentoval, že digitálna daň je neférová, keďže sa neproporcionálne týka amerických firiem.

Avšak pandémia podporila veľké technologické spoločnosti, keďže mnohí spotrebitelia sú od týchto firiem závislé pri práci na diaľku, nakupovaní a pri komunikácii. "Tieto gigantické digitálne platformy sú z ekonomického hľadiska skutočnými víťazmi krízy," poznamenal Gentiloni.

13:39 Francúzsko rozšírilo zoznam tzv. "červených zón" v súvislosti s koronavírusovou epidémiou o ďalších sedem departementov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nedeľné vyhlásenie vlády.

Až 28 z celkového počtu 101 francúzskych pevninských a zámorských departementov vláda považuje za "červené zóny", v rámci ktorých môžu tamojšie úrady zaviesť prísnejšie opatrenia s cieľom obmedziť šírenie nákazy.

12:30 Hokejisti Sparty Praha sú pre výskyt koronavírusu vo svojom tíme v karanténe. Český klub prerušil prípravu na nadchádzajúcu sezónu.

12:17 Austrálske mesto Melbourne v nedeľu predĺžilo karanténne opatrenia v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Platiť budú do konca septembra, teda o dva týždne dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo.

11:35 V Maďarsku pribudlo v sobotu 495 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to o niečo menej ako 510 infikovaných z piatka, informuje v nedeľu stránka koronavirus.gov.hu. Počet pozitívne testovaných v Maďarsku už takmer dva týždne kontinuálne rástol. V utorok táto krajina hlásila 365 potvrdených prípadov nákazy, vo štvrtok 459; ešte minulý týždeň pribúdalo denne menej ako sto prípadov.

10:51 Úrady v austrálskom Melbourne predĺžili prísne opatrenia proti koronavírusu o dva týždne, pretože podľa nich počet nových prípadov dostatočne neklesol. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews informoval, že obmedzenia budú trochu miernejšie a budú platiť do 28. septembra. Od októbra ich začnú postupne uvoľňovať.

10:22 V Indii pribudlo v sobotu 90.632 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie nielen v tejto ázijskej krajine, ale aj v globálnom meradle. Uviedli to v nedeľu agentúra AP a televízia CNN s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

10:07 Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Bratislava (34), Nové Zámky (11), Michalovce (8), Nitra (8), Stará Ľubovňa (5), Trnava (3), Dunajská Streda (2), Komárno (2), Malacky (2). Trebišov (2), Dolný Kubín (1), Galanta (1), Ilava (1), Levice (1), Piešťany (1), Púchov (1), Ružomberok (1), Sabinov (1), Senec (1), Snina (1) a Trenčín (1). Je medzi nimi 46 žien a 42 mužov, sú vo veku od 6 do 83 rokov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 88 prípadov nákazy. Otestovali 2462 ľudí a hlásia ďalších päť vyliečených pacientov. Celkovo sa z ochorenia zotavilo 2802 ľudí. Nepribudlo žiadne úmrtie.

9:49 Rast úverovania na Slovensku sa spomaľuje. Pomenej sa zadlžujú firmy, ale aj domácnosti. Dopyt ľudí sa oslabuje pri úveroch na spotrebu. Dokazuje to vývoj ku koncu druhého štvrťroka tohto roka.

9:30 V najväčšej slovenskej nemocnici — Univerzitnej nemocnici Bratislava, platí od nedele zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach. Rozhodol o tom regionálny hygienik. Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

9:15 Obce a vyššie územné celky by mohli dostať jednorazový príspevok ako kompenzáciu výpadkov príjmov spôsobených epidemiologickými opatreniami proti šíreniu pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Do Národnej rady SR ju predložili nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

8:20 V Českej republike pribudlo v sobotu 508 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to výrazne menej ako 798 infikovaných z piatka, zároveň ide o najvyšší denný nárast počas voľného dňa. Od začiatku pandémie je to celkovo štvrtý najvyšší prírastok za jeden deň, vyplýva podľa českých médií z údajov ministerstva zdravotníctva zverejnených v nedeľu.

7:25 Počet nakazených koronavírusom na celom svete sa priblížil k 27 miliónom, bilancia úmrtí prekročila 870-tisíc. Podľa najnovšej prognózy Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia Washingtonskej univerzity by bolo možné do budúceho roka zachrániť trištvrte milióna životov. Krajiny však budú musieť uplatňovať prísnejšie epidemiologické opatrenia ako doteraz.

7:10 V okresoch Bratislava, Senec a Pezinok sa od nedele do 30. septembra mení viacero opatrení.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok