Sagan vybojoval v 7. etape zelený dres, triumfoval van Aert

TA3 TASR SITA
4.9.2020 17:26

Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v piatkovej 7. etape 107. ročníka Tour de France 13. miesto a opäť si obliekol zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Z triumfu sa tešil Belgičan v službách Jumbo-Visma Wout van Aert časom 3:32:03 h. Druhý finišoval Nór Edvald Boasson Hagen (NTT) a tretí bol domáci Bryan Coquard (B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM).

Sagan vybojoval v 7. etape zelený dres, triumfoval van Aert
SITA/AP

Nevyšiel mu záverečný hromadný špurt

Sagan sa ani v siedmej etape na tohtoročnej Tour de France nedočkal pódiového umiestnenia, ale získal späť zelený dres určený pre lídra bodovacej súťaže. Sagan finišoval v etape z Millau do Lavaur (168 km) až na trinástom mieste, keď mu nevyšiel záverečný hromadný špurt preriedeného pelotónu. Na čele bodovacej súťaže vystriedal Íra Sama Bennetta, pred ktorým aktuálne má náskok 9 bodov. Na treťom mieste je víťaz piatkovej etapy Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma) už s mankom 32 bodov na Sagana.

Víťazom zvlnenej etapy, ktorú výrazne ovplyvnila aktivita jazdcov tímu Bora-Hansgrohe aj delenie pelotónu na vetre, sa stal Van Aert, ktorý ovládol ako prvý cyklista druhú etapu na tohtoročnej TdF a po letnom reštarte sezóny si pripísal už šieste víťazstvo. Druhý skončil Nór Edvald Boasson Hagen (NTT Pro Cycling) a na treťom Francúz Bryan Coquard (B&B Hotels - Vital Concept P / B KTM). Sagan chcel bojovať o víťazstvo v etape, ale niekoľko desiatok metrov pred cieľom spomalil, akoby mal aj technické problémy.

Slovenský rýchlik sa dlho držal na zadnom kolese Van Aerta, no napokon bol "zavretý" súpermi a v nervóznom závere musel kapitulovať. "Škoda, že Petrovi nevyšiel záver, hoci urobil všetko správne. Tá etapa bola veľmi dramatická, mala všetko, čo mala mať. Saganov tím urobil veľa roboty pre to, aby Peter vyhral etapu. Niekedy to však nevyjde," uviedol v štúdiu RTVS expert a bývalý cyklista Peter Velits.

Pekelné tempo nevydržali

Šprintérsku prémiu na 68. km v Saint-Sernin-sur-Rance vyhral Talian Matteo Trentin z tímu CCC, ktorý o niekoľko centimetrov zdolal Petra Sagana, ale slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe mal po nej dočasne späť zelený dres. Sagan získal na prémii 17 bodov a o 5 bodov sa posunul pred doterajšieho lídra bodovacej súťaže Íra Sama Bennetta (Deceuninck Quick-Step).

france-cycling-tour-de-france-47519-8f1b07275b244a7d90ee77ac61da1d28_0a140371-6e6d-42d2.jpg

Bennet ako aj väčšina ďalších šprintérov nevydržali pekelné tempo tímu Bora-Hansgrohe v úvodných 50 km piatkovej etapy (rýchlostný priemer 45,8 km/h) a na prémiu prišli s veľkým časovým mankom. Bennett bol na prémii o dve minúty za Saganom a Austrálčan Caleb Ewan s Nórom Alexandrom Kristoffom viac než štyri minúty. Neskôr straty elitných šprintérov narástli až nad 10 minút a úsilie nemeckého tímu prinieslo svoje ovocie.

Šesťdesiatpäť kilometrov pred koncom etapy prišiel sólopokus Thomsa de Gendta z tímu Lotto Soudal. Na rozdiel od vlaňajška mu to však nevyšlo a po 30 km sa jeho pokus skončil. Napokon sa etapa vyvinula do predpokladaného hromadného záveru, ale bez prítomnosti viacerých elitných šprintérov. V celkovom poradí zostal na čele Brit Adam Yates z tímu Mitchelton-Scott s náskokom 3 sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Jumbo-Visma) a 9 sekúnd pred Francúzom Guillauom Martinom (Cofidis). Zvlnená etapa do Lavauru bola posledná šanca pre šprintérov v úvodnom týždni na TdF 2020, keďže počas víkendu sa pelotón presunie do Pyrenejí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok