Použili chemickú zbraň, tvrdí o Navaľnom medzinárodná organizácia

TA3 TASR
3.9.2020 20:23

Otrava kohokoľvek nervovo-paralytickou látkou sa dá považovať za použitie chemickej zbrane. Uviedla to Organizácia pre zákaz chemických zbraní v súvislosti s otrávením ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, v ktorom našli stopy po novičoku. Rusko to ale odmieta. Hovorca prezidenta Vladimira Putina tvrdí, že by to nikomu nepomohlo.

Vážne znepokojenie

Generálny riaditeľ Organizácie pre zákaz chemických zbraní Fernando Arias vyjadril vo štvrtok "vážne znepokojenie" nad vyhlásením Nemecka, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený nervovoparalytickou látkou typu novičok. Arias vyhlásil, že táto medzinárodná organizácia sídliaca v holandskom Haagu je pripravená pomôcť každému členskému štátu, ktorý ju požiada o pomoc.

"Podľa dohovoru o zákaze chemických zbraní sa akákoľvek otrava jednotlivca nasadením nervovoparalytickej látky považuje za použitie chemických zbraní. Takéto obvinenie je predmetom vážneho znepokojenia," uviedol Arias vo vyhlásení.

Riaditeľ OPCW ďalej uviedol, že "použitie chemických zbraní kýmkoľvek za akýchkoľvek okolností" je "odsúdeniahodné a úplne v rozpore s právnymi normami stanovenými medzinárodným spoločenstvom". "OPCW situáciu naďalej sleduje a je pripravená spolupracovať a pomáhať všetkým zmluvným štátom, ktoré ju môžu požiadať o pomoc," dodal Arias.

Počas letu mu prišlo nevoľno

Nemecko v stredu uviedlo, že sa v súvislosti s prípadom chystá OPCW kontaktovať, no neuviedlo, či organizáciu požiada o pomoc, na čo má podľa dohovoru o zákaze chemických zbraniach právo. Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne v ťažkom stave hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky 22. augusta zo sibírskeho mesta Omsk. Tam ho hospitalizovali 20. augusta po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu z mesta Tomsk do Moskvy prišlo nevoľno.

Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert v stredu v Berlíne informoval, že toxikologické testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli "nespochybniteľný dôkaz", že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok. Nemecká vláda v stanovisku uviedla, že od Ruska žiada "okamžité vyjasnenie" okolností Navaľného otrávenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok