Čína a Rusko vyzvali APEC na užšiu spoluprácu s cieľom podporiť región

TASR
8.9.2012 14:25

Rusko a Čína sú znepokojené stavom svetovej ekonomiky a vyzvali krajiny v ázijsko-tichomorskom regióne, aby podporili svoje ekonomiky prehĺbením regionálnej spolupráce. Vyhlásili to na summite krajín Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria ruský prezident Vladimír Putin a jeho čínsky náprotivok Chu Ťin-tchao.

Čína a Rusko vyzvali APEC na užšiu spoluprácu s cieľom podporiť región

Podľa Putina sa musia v prvom rade odstrániť obchodné bariéry. "Je dôležité stavať mosty, nie múry," dodal ruský prezident s tým, že štáty sa musia naďalej snažiť o užšiu integráciu svojich ekonomík. "Svetová ekonomika zápasí s problémami. Prekonať tento negatívny trend môžme len posilnením vzájomného obchodu a zvýšením kapitálových tokov," dodal Putin. Rusko má veľký záujem viac sa presadiť v ázijských krajinách, najmä v Číne, ktorá napriek spomaleniu svojho rastu je dominantnou ekonomikou regiónu. Víkendový summit chce využiť práve na postupný odklon od Európy a posilnenie politickej a ekonomickej spolupráce s ázijskými štátmi, ktoré na rozdiel od krízou zasiahnutej Európskej únie, dávajú Rusku väčšie možnosti na rast.

Čínsky prezident tesne pred začatím summitu vo svojom prejave pre podnikateľov uviedol, že Čína urobí všetko potrebné na posilnenie ekonomík 21 krajín združených v APEC. To by následne podporilo aj svetové hospodárstvo. "Svetová ekonomika sa zotavuje veľmi pomaly a naďalej ju sprevádza neistota a určité destabilizujúce faktory," povedal čínsky prezident s tým, že kríza z rokov 2008 až 2009 ešte zďaleka nie je zažehnaná.

V rámci svojej podpory plánuje Peking pracovať najmä na vybalansovaní svojej ekonomiky, ktorá je v súčasnosti vo veľkej miere závislá od vývozu, posilnením domáceho dopytu. Chu Ťin-tchao v tomto smere poukázal na plánované investície za 157 miliárd USD (123,56 miliardy eur). Tie by mali smerovať do infraštruktúrnych projektov v energetike, doprave či poľnohospodárstve.
APEC, ktorý zahŕňa krajiny tichomorského regiónu vrátane USA, Austrálie, Ruska, Číny, Japonska, Južnej Kórey, Indonézie, Singapuru, Peru či Kanady, sa na celkovej svetovej ekonomike podieľa 54 % a na svetovom obchode 44 %.

Dvojdňové rokovania sa budú zameriavať na potravinovú bezpečnosť a liberalizáciu obchodu. Ešte pred summitom sa krajiny dohodli na výraznom znížení dovozných ciel na zelené technológie, teda také, ktoré podporia hospodársky rast bez ohrozovania životného prostredia.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok