Pochybnosti sa potvrdili, reagovala prezidentka na rozhodnutie ESĽP

TA3 TASR
1.9.2020 16:00

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou ako potvrdenie pochybností, ktoré boli od začiatku spájané s týmto zásahom.

Pochybnosti sa potvrdili, reagovala prezidentka na rozhodnutie ESĽP
TASR/Martin Baumann

"Médiá, bývalá aj súčasná verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie urobili v tejto téme množstvo užitočnej práce a dnes dal ESĽP za pravdu aj im," skonštatovala hlava štátu. Zneužívanie štátnej moci proti ľuďom je podľa Čaputovej neprípustné, a preto je potrebné, aby sa odstránili pochybnosti aj v ďalších podobných prípadoch. "Občania potrebujú polícii dôverovať a na to je potrebné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenia z nezákonného konania policajtov. Hoci sa dlhodobo hovorí o potrebe používania kamier pri policajných zásahoch, v praxi stále nie sú bežné," povedala prezidentka.

ESĽP v utorok rozhodol v prospech obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Rozhodnutie sa má týkať porušenia ľudských práv obetí počas policajnej razie a jej preskúmavania. Súd podľa Kancelárie verejného ochrancu práv rozhodol, že v prípade oboch sťažovateľov došlo v rámci razie k porušeniu zákazu neľudského zaobchádzania. „Vláda SR nebola schopná preukázať, prečo bolo voči sťažovateľom potrebné za daných okolností využiť predmetné donucovacie prostriedky. Štát preto musí niesť zodpovednosť za konanie, ktoré viedlo k porušeniu dohovoru,“ uviedla kancelária. Poukázala tieže na to, že ESĽP konštatoval nedostatky vyšetrovania vykonávané inšpekciou v roku 2013.

Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok