Republiková rada SMK dnes bude hovoriť o novom názve a o Kongrese

TASR
8.9.2012 09:45

Republiková rada SMK by dnes mala vybrať najlepšie návrhy na zmenu názvu, ktoré posunie Kongresu. Ten zasadne 22. septembra a mal by rozhodnúť o novom mene strany. Republiková rada má tiež prijať niektoré priority pre blížiaci sa Kongres. Pre TASR to uviedol predseda József Berényi.

Republiková rada SMK dnes bude hovoriť o novom názve a o Kongrese
SITA

SMK uvažuje o zmene názvu preto, že ten súčasný už nezodpovedá skutočnosti, ktorá platila v čase jeho vytvorenia. Tlačová tajomníčka Helena Fialová pripomenula, že Strana maďarskej koalície vznikla v roku 1998, keď tri strany vytvorili koalíciu. Medzi návrhmi na nové meno je aj Strana maďarskej komunity. Viacerí predstavitelia SMK sa zhodujú v tom, že pri tomto názve by sa nemusela meniť skratka strany.

SMK sa tiež zaoberá zmenou stanov, o ktorej má rozhodnúť spomínaný kongres. Podľa nových stanov by sa mali koncom roka voliť vedúci predstavitelia SMK na centrálnej aj regionálnej úrovni. Berényi ešte nie je rozhodnutý, či bude opäť kandidovať na predsedu. "Pre mňa je teraz dôležitá modernizácia stanov, zjednodušenie fungovania aj prijímania nových členov do strany," povedal pre TASR.

O miesto vo vedení strany už prejavil záujem expredseda SMK Pál Csáky. Nepovedal však, či sa bude uchádzať o kreslo predsedu. "Post v tejto chvíli nie je taký rozhodujúci. Rád by som zostal členom predsedníctva," uviedol nedávno pre TASR. Dôležité je podľa neho dostať stranu do kondície. Zároveň zdôraznil, že SMK má ešte veľkú budúcnosť. Najbližšie by chcela uspieť v budúcoročných voľbách do vyšších územných celkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok