Šéf českého senátu odišiel do Taiwanu, vyvolal hnev Číny

TA3 TASR
29.8.2020 20:42

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil odcestoval na návštevu Taiwanu. Ide o zriedkavý krok zo strany vysoko postaveného predstaviteľa zahraničnej krajiny, čo rozhnevá Čínu, ktorá Taiwan považuje za svoju odštiepenú provinciu bez nároku nadväzovať medzištátne vzťahy. Vystrčil tvrdí, že jeho návšteva podporí obchodné väzby Česka s Taiwanom, a Praha námietkam Pekingu neustúpi.

"Nemôžete prijať úlohu niečieho sluhu, pretože ak tak spravíte raz, potom sa od vás bude očakávať, že sa podriadite zakaždým," uviedol Vystrčil pred svojou cestou do Ázie. Vystrčil ďalej povedal, že jeho návšteva podčiarkuje "na hodnotách založenú" zahraničnú politiku zavedenú zosnulým českým prezidentom Václavom Havlom, bývalým protikomunistickým disidentom a osobným priateľom exilového tibetského lídra dalajlámu.

Česká delegácia má na programe stretnutie s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a ďalšími vysoko postavenými činiteľmi. Pre Taiwan je návšteva z Česka vítaným znakom podpory na pozadí zintenzívnejúceho sa napätia medzi Tchaj-pejom a Čínou. "Taiwan a Česká republika zdieľajú univerzálne hodnoty demokracie, slobody a ľudských práv," povedal tento týždeň novinárom Johnson Čch'-ang, šéf úradu pre európske záležitosti na taiwanskom ministerstve zahraničných vecí.

V prvej polovici mesiaca pricestoval na Taiwan americký minister zdravotníctva Alex Azar; išlo o návštevu najvyššie postaveného predstaviteľa USA za uplynulé štyri desaťročia. Český prezident Miloš Zeman presadzuje užšie obchodné a politické vzťahy s Čínou od svojho zvolenia do úradu v roku 2013. "Takáto návšteva zámerne podkopáva politické základy medzi Čínou a Českom. Odsudzujeme takéto hanebné konanie," vyhlásil vo štvrtok hovorca čínskeho rezortu diplomacie Čao Li-ťien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok