Protest proti opatreniam rozpustili, zatkli viac ako 200 ľudí

TA3 TASR
29.8.2020 22:17

Nemecká polícia na proteste proti vládnym protipandemickým opatreniam zatkla v Berlíne viac ako 200 ľudí. Na zhromaždení vypukli násilnosti a protestujúci zranili aj niekoľko policajtov. V Berlíne sa zišlo približne 38 000 ľudí. Úrady rátali s možnými násilnosťami a preto posilnili prítomnosť policajtov v uliciach. Do hlavného mesta prišli aj bezpečnostné zložky z iných miest.

"Žiaľ, nemáme inú možnosť. Informovali sme organizátora, že toto zhromaždenie rozpustíme," napísala polícia na Twitteri. Podľa odhadov polície sa na proteste, kde je rozmiestnených zhruba 3000 policajtov, zúčastnilo približne 18.000 ľudí.

Berlínsky správny súd v piatok zrušil zákaz víkendového protestu vydaný políciou a oznámil, že demonštrácia sa môže konať za určitých podmienok, ako je zachovanie rozstupov. Tento verdikt potvrdil aj vyšší správny súd. Demonštráciu v Berlíne organizovala iniciatíva Querought 711 zo Stuttgartu, ktorá úradom nahlásila 22.000 účastníkov.

Polícia zdôvodnila vydanie zákazu obavami, že zhromaždenie desiatok tisíc ľudí, z ktorých mnohí nebudú mať rúška alebo nebudú dodržiavať odstupy, predstavuje pre obyvateľstvo príliš vysoké zdravotné riziko. Ukázala to už akcia organizovaná rovnakou iniciatívou 1. augusta v Berlíne, počas ktorej väčšina demonštrantov vedome ignorovala hygienické nariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok