Slovensko načalo kvalifikáciu remízou v Litve

TASR
7.9.2012 22:25

Slovenská futbalová reprezentácia remizovala v piatok vo Vilniuse s Litvou 1:1 v jej úvodnom zápase kvalifikácie MS 2014 v Brazílii. Zverenci trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa nastúpia v ďalšom súboji G-skupiny o štyri dni proti Lichtenštajnsku na bratislavských Pasienkoch.

Slovensko načalo kvalifikáciu remízou v Litve
SITA

Litva - Slovensko 1:1 (1:1)
Góly: 18. Žaliukas - 41. Sapara, ŽK: Vičius, Labukas - Škrtel, Bakoš, ČK: 90.+4 Labukas - 55. Pečovský, rozhodovali: Gomez - Aguilar, Fernandez (všetci Šp.), 4200 divákov.

zostavy a striedania:

Litva: Karčemarskas - Borovskij, Žaliukas, Klimavičius, Andriuškevičius - Šemberas - E. Česnauskis (58. Novikovas), Vičius (67. D. Česnauskis), Radavičius, Mikoliunas (75. Labukas) - Šernas
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Hubočan, Zabavník - Pečovský, Sapara - Ďuriš, Hamšík (87. Kucka), Stoch (60. Breznaník) - Bakoš (79. Jakubko)

Hostia, ktorým domáca kapela zahrala iba polovicu štátnej hymny, začali aktívne, opticky mali hru pod kontrolou. Už v 4. minúte nebezpečne strieľal Pečovský, Karčemarskas vyrazil a obrana odvrátila na roh, z ktorého hlavičkoval mimo Škrtel. V 10. minúte to po dlhom krížnom pase od Škrtela skúsil Stoch, no bez zmeny skóre. Litva udrela z ničoho nič v 18. minúte.

Ďuriš sa dopustil faulu pred 16-kou, priamy kop zahral Mikoliunas a vysokú padajúcu loptu hlavou nekompromisne cez chybujúceho Muchu zaklincoval do siete stopér Žaliukas. V 24. strelil gól Bakoš, ktorému prihrával Hamšík, arbitri však kontroverzne usúdili, že do ofsajdu.

Slováci boli v týchto pasážach ale dosť neistí, nedarili sa im prihrávky, v 25. minúte chyboval Hamšík, Šernas pretlačil loptu ku Mikoliunasovi, ten ale našťastie pre hostí strieľal mimo. Litve hra chutila, Radavičius o pár okamihov vyskúšal Muchu štipľavou tiahlou strelou.

V závere polčasu ožili Slováci, Stoch dvakrát jeho typickým spôsobom zakončoval, raz presne do stredu brány a náručia gólmana, druhý pokus bol nádejnejší a Karčemarskas sa musel poriadne natiahnuť. Aktivita sa však hosťom vyplatila, po hrubej chybe Vičiusa v strede poľa v 41. minúte Hamšík získal loptu, pretlačil ju ku Saparovi a ten do protipohybu brankára vyrovnal.

Slovensko mohlo otočiť vývoj v 49. minúte, Saparov priamy kop cez celú 16-ku prepadol ku Bakošovi na zadnej tyčke, útočník Plzne však nedostal loptu slabším zakončením do siete. V 55. minúte prišla tvrdá rana pre hostí, rozhodca vylúčil Pečovského bez predchádzajúcej žltej karty po tvrdom zákroku na E. Česnauskisa. Litva sa dostala do početnej výhody, ale nedokázala ju vôbec využívať.

Hralo sa síce viac na polovici Slovákov, ale nič vážne si Litva nevytvorila. Až v 83. minúte zaujala tvrdá strela Labukasa, ktorá inak nezamestnanému Muchovi narobila problémy, napokon ju však skrotil. V 89. minúte vyšachovali Litovci obranu SR, no Šernasovi technický obstrel Muchu nevyšiel podľa predstáv.

V nadstavenom čase sa ale mohol zlomiť súboj na opačnej strane, Breznaník dotlačil loptu k Ďurišovi, ten však prestrelil nad. Ešte tesne pred koncom, keď domáci zahrozili po priamom kope z ostrého uhla, videl červenú kartu aj domáci Labukas.

hlasy:
Stanislav Griga, tréner SR: "Vstúpili sme do zápasu aktívne dvoma šancami. Potom ale prišla dvadsaťminútovka, v ktorej sme boli veľmi pasívni, hrali sme pomaly. Súper nás potrestal gólom. S touto časťou nášho výkonu sme najmenej spokojní. V poslednej 15-ke prvého polčasu, sme odohrali najlepší úsek zápasu. Boli sme rýchli a mali sme aj ďalšie šance, hrali sme tak, ako sme si hovorili, že máme hrať celý zápas. V druhom polčase sme chceli pokračovať v aktivite, ale bohužiaľ prišlo vylúčenie a išli sme do desiatich. Ani tak sme potom súpera nepustili do čistých šancí, ale my sme ich nemali. Chceli sme tu vyhrať, sklamala ma tá 20-minútovka profesorského výkonu, tam sme si prešustrovali dobrý výsledok. V druhom polčase sme išli na dno síl."

Miroslav Stoch, stredopoliar SR: "Zápas bol ťažký, inkasovali sme gól a až v závere polčasu sa nám podarilo vyrovnať. V druhom polčase, keď sme chceli pokračovať v aktívnom výkone, sme prišli o prísne vylúčeného hráča."

Radoslav Zabavník, obranca SR: "Podľa priebehu, keď sme hrali s vylúčeným hráčom, ten bod zrejme berieme. Prehrávali sme, vyrovnali sme, stratili sme hráča. Chceli sme tri body, máme jeden. Škoda toho gólu, hráč Jána Muchu preskočil, no my sme mu potom chceli pomôcť a vyrovnať. Bod z vonku po takomto priebehu je asi dobrý."


Martin Škrtel, obranca SR: "Som presvedčený, že ak by nám nevylúčili hráča, zápas by sme otočili. Ak by sme hrali jedenásti, tak gól dáme. Tridsať minút sme hrali oslabení a to je ťažko. Už sme sa to snažili ubrániť."


G-skupina: Ostatné zápasy

Lichtenštajnsko - Bosna a Hercegovina 1:8 (0:4)
Góly: 61. Christen - 26. a 31. Misimovič, 34., 40. a 83. Ibiševič, 46., 63. a 80. Džeko

Lotyšsko - Grécko 1:2 (1:0)
Góly: 42. Cauna (z 11m) - 57. Spyropoulos, 69. Gekas

Po zápase nebolo ľahko vylúčenému Viktorovi Pečovskému:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok