Dvadsaťjednotka vyhrala nad Francúzmi, barážová nádej ožila

TASR
7.9.2012 21:21

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili v piatkovom zápase 9. skupiny kvalifikácie ME 2013 v Senci nad Francúzskom 2:1 a oživili tak nádej na postup do baráže. Triumf proti suverénnemu lídrovi skupiny zariadili Adam Žilák a Filip Oršula.

Dvadsaťjednotka vyhrala nad Francúzmi, barážová nádej ožila
SITA

Zverenci trénera Ivana Galáda poskočili pred posledným zápasom s Kazachstanom (10. septembra) na druhé miesto v skupine s náskokom jedného bodu pred Rumunskom. Do baráže postúpi 10 víťazov základných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Tých žreb rozdelí do dvojíc, ktoré sa vo dvoch súbojoch doma - vonku stretnú o postup. K sedmičke úspešných tímov sa pridá Izrael ako organizátor záverečného turnaja.

kvalifikácia ME 2013 do 21 rokov, 9. skupina:
Slovensko "21" - Francúzsko "21"  2:1 (1:1)
Góly: 21. Žilák, 67. Oršula - 4. Varane. Rozhodovali: McLean - Chambers, Cryans (všetci Škót.), ŽK: Lásik, Žilák, Kolčák, Šimonek - Guilavogui, Haidara, ČK: 75. Coquelin (Fran.) za faul, 500 divákov.

Zostavy a striedania:
Slovensko "21": Šulla - Štetina, Gyömber, Kolčák, Čonka - Žilák, Lásik (54. Oršula), Považanec (84. Hlinka), Mak - Kiss - Mikovič (87. Šimonek)
Francúzsko "21": Aahamada - Corchia, Varane, Mangala, Haidara - Coquelin, Guilavogui (46. Stambouli) - Cabella, Griezman, Grenier (73. Ben Yedder) - Lacazette (65. Riviere)

Mladým Slovákom nevyšiel vstup do zápasu, keď vo 4. minúte zahrali hostia rohový kop, ktorý spôsobil v domácej obrane zmätok a Varane so šťastím otvoril skóre - 0:1. Favorizovaní Francúzi mali aj v ďalších minútach prevahu a slovenský tím sa dostal do prvej vážnejšej príležitosti až v 20. minúte.

Lásik síce z nádejnej pozície prestrelil bránu, no už o minútu neskôr sa na ľavej strane uvoľnil Mak a z jeho prihrávky vyťažil vyrovnávajúci gól Žilák - 1:1. Francúzi, ktorí inkasovali vôbec prvýkrát v kvalifikácii, zrazu znervózneli a museli sa brániť útokom Slovákov. V 37. minúte mal Žilák na kopačke druhý gól, pri jeho šanci však dobre zasiahol brankár Aahamada.

Po zmene strán sa obraz hry príliš nezmenil, Slováci technicky a takticky vyspelejším Francúzom vzdorovali predovšetkým väčšou bojovnosťou. Hosťom mohol vrátiť vedenie v 64. minúte Lacazette, no gólman Šulla sa mu vrhol pod nohy a podržal svoj tím. O tri minúty na to poslal domácich do vedenia striedajúci Oršula, ktorý využil zaváhanie Aahamada - 2:1.

Slovákom nahrala do karát aj 75. minúta, keď hlavný rozhodca McLean udelil prísnu červenú kartu Coquelinovi za faul na kapitána Kissa. Vzápätí mali domáci k dispozícii priamy kop v blízkosti šestnástky, no Mikovič napálil loptu len do múru. V 87. minúte mohol Mak spečatiť triumf Slovákov, no zoči-voči francúzskemu gólmanovi neuspel. Hostia aj o desiatich ešte domácich zatlačili, tí si však už mimoriadne cenné víťazstvo nenechali ujsť.

tabuľka 9. skupiny:
1. Francúzsko  8    7    0    1    19:2     21
2. SLOVENSKO   7    4    0    3    11:7     12
3. Rumunsko    7    3    2    2     7:6     11
4. Kazachstan  7    0    4    3     2:8      4
5. Lotyšsko    7    0    2    5     1:17     2

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok