Najstaršiu jadrovú elektráreň uzavrú do roku 2017

SITA
7.9.2012 18:52

Francúzska ministerka pre ekológiu, energetiku a udržateľný rozvoj Delphine Bathová v piatok uviedla, že francúzska vláda má stále v pláne uzavrieť najstaršiu jadrovú elektráreň v krajine do roku 2017.

Najstaršiu jadrovú elektráreň uzavrú do roku 2017
SITA

Únik pary spôsobený vedľajšou chemickou reakciou spôsobil v stredu popálenie dvoch zamestnancov elektrárne Fessenheim vo východnom Francúzsku neďaleko švajčiarsko-nemeckých hraníc, čo zosilnilo opätovné výzvy na zníženie závislosti Francúzska na jadrovej energii. "Záväzok prezidenta splníme, elektráreň Fessenheim bude uzavretá, ako to len najskôr bude možné za sociálne a technicky zodpovedných podmienok," povedala Bathová pre rozhlasovú stanicu Info radio.

Francúzsko, krajina s najväčšou závislosťou od jadrovej energie na svete, prevádzkuje 58 jadrových reaktorov. V predvolebnej kampani sa však Socialistická strana prezidenta Francoise Hollanda dohodla so zelenými, že zníži závislosť krajiny na jadrovej energii o viac ako 75 percent zatvorením 25 jadrových reaktorov do roku 2025.

Výzvy na upustenie od jadrovej energie sa zintenzívnili po havárii jadrovej elektrárne Fukušima po zemetrasení a následných vlnách tsunami v marci 2011 v Japonsku, čo viedlo k prísľubu Nemecka, že do roku 2022 uzavrie všetky svoje jadrové elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok