Zverejnili tajné zábery najväčšieho jadrového výbuchu v histórii

TA3 TASR
26.8.2020 13:58

Rusko zverejnilo tajné filmové zábery najväčšieho jadrového výbuchu v histórii. Približne 30-sekundový záznam detonácie vodíkovej bomby s kódovým označením Cár z októbra 1961 sprístupnila štátna korporácia Rosatom. Explozívna sila bomby bola 50 megaton - ekvivalent 50 miliónov ton konvenčnej výbušnej látky. Bomba bola 3333-krát silnejšia než americká atómová bomba zhodená v roku 1945 na japonské mesto Hirošima.

Zverejnili tajné zábery najväčšieho jadrového výbuchu v histórii
reprofoto Youtube.com

Najsilnejšia americká vodíková bomba, ktorú USA otestovali v roku 1954, mala ničivý potenciál na úrovni 15 megaton. "V pretekoch, kto zostrojí väčšiu bombu, zvíťazili Sovieti," uviedol historik špecializujúci sa na atómovú éru Robert Norris. Zverejnený záznam zachytávajúci výbuch z niekoľkých uhlov a vzdialeností ukazuje nárast gigantického hríbovitého mraku, ktorý naznačuje apokalyptickú silu bomby.

Moskva už predtým publikovala fotografie a krátke filmové sekvencie tejto najničivejšej zbrane v histórii ľudstva, oficiálne známej pod označením RDS-220. Počas desaťročí vývoja jadrového arzenálu sa však ukázalo, že pre cielené útoky sú výhodnejšie menšie vodíkové bomby. Ich miniaturizácia viedla k tomu, že sú použiteľné ako bojové hlavice umiestniteľné na raketové strely, alebo môžu byť odpaľované z vozidiel, ponoriek či iných platforiem.

Bývalý Sovietsky zväz bombu odskúšal nad súostrovím Nová Zem. Bomba mala hmotnosť 27 ton, dĺžku osem metrov a priemer dva metre. Vyvíjali ju od roku 1954. Záblesk výbuchu bolo vidno do vzdialenosti 1000 kilometrov, atómový hríb siahal do výšky 65 kilometrov, pričom jeho "klobúk" mal priemer 95 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok