Rasové nepokoje v USA majú obete. Videá ukazujú ozbrojencov

TA3 TASR SITA
26.8.2020 12:44

Už najmenej dve obete hlásia v súvislosti s rasovými nepokojmi v americkom meste Kenosha. Dvaja ľudia utrpeli zranenia. V meste sa už tretiu noc po sebe protestuje. Ľudí do ulíc vyhnal policajný zásah proti Afroameričanovi Jacobovi Blakeovi.

Už dve obete nepokojov

Počas nepokojov v americkom meste Kenosha v noci na stredu zahynuli následkom streľby dve osoby a jedna je zranená. Protesty v meste vypukli po tom, čo policajti v nedeľu postrelili 29-ročného Afroameričana Jacoba Blakea.

Videá dostupné na internete ukazujú ľudí bežiacich ulicami mesta za zvukov streľby, pričom na zemi ležia ranení. Polícia v súvislosti so streľbou pátra po mužovi, ktorého vidno na jednom z videí strieľať do davu dlhou zbraňou. "Som presvedčený, že ho čoskoro zadržíme," uviedol miestny šerif David Beth.

Násilie spustil zásah proti Afroameričanovi

K násiliu prišlo počas tretieho dňa protestov v reakcii na zverejnené video, na ktorom policajt sedemkrát vystrelil na Jacoba Blakea. Ten bol policajtovi otočený chrbtom a snažil sa dostať do svojho auta, v ktorom boli jeho tri deti. V súčasnosti je v nemocnici vo vážnom stave.

Po meste sa v noci pohybovala najmenej jedna skupina prevažne bielych, ťažko ozbrojených mužov za účelom chrániť majetok. Polícia vyšetruje, či utorňajšia streľba nebola výsledkom stretu medzi samozvanými domácimi milíciami, ktoré bránili čerpaciu stanicu, a demonštrantami, píše denník New York Times.

V noci došlo aj k zrážkam medzi demonštrantmi, vyzbrojenými delobuchmi, a políciou, ktorá použila streľbu gumovými projektilmi. Reportér AFP na mieste údajne videl viacero civilistov so strelnými zbraňami a pomerne málo policajtov, s výnimkou budovy súdu, ktorú strážia príslušníci úradu šerifa.

Afroameričan Jacob Blake, ktorého v nedeľu niekoľkokrát postrelili policajti vo Wisconsine, je paralyzovaný a potreboval by zázrak, aby niekedy znovu chodil. V utorok to povedal právny zástupca jeho rodiny a zároveň vyzval, aby policajtov, ktorí sa zúčastnili na zásahu, zadržali a ďalších prepustili z práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok