Dovolenkári, pozor. Viaceré krajiny budú na červenom zozname

TA3 SITA TASR
26.8.2020 10:27

Druhá vlna je vážnejšia, ako bola prvá, vyhlásil na brífingu Marek Krajčí. Minister zdravotníctva varoval dovolenkárov, ktorí by chceli vycestovať aj po letných prázdninách, že od 1.9. bude viacero krajín na červenom zozname.

Neplánujte si septembrovú dovolenku

"Situácia v Chorvátsku je kritická,“ tvrdí Krajčí. Niektoré krajiny, ktoré sme doteraz evidovali ako bezpečné, sa od začiatku septembra dostanú do červeného zoznamu rizikových. Ľudia by si podľa neho v septembri nemali plánovať dovolenku. Status quo podľa jeho slov doposiaľ zachovali najmä pre dovolenkové obdobie. Informovať o zmenách plánuje vo štvrtok.

Ako uviedol, v septembri chcú na Slovensku vytvoriť nové, "vysokokapacitné" miesta na testovanie koronavírusu. Ministerstvo zdravotníctva pripravuje informačnú kampaň o ochorení tak, aby sa eliminovali ekonomické škody.

Bez rúška v MHD? Neprípustné

Dodržiavanie zavedených opatrení budú kontrolovať aj silové zložky štátu. Minister upozornil, že Slovensko je v kritickej situácii a bude na zodpovednosti jednotlivcov, ako sa k nej postavia. "Prichádza čas na to, že požiadame silové zložky štátu, aby nám pomáhali monitorovať dodržiavanie opatrení, ktoré sú nastavené v našej krajine," povedal. Pôjde najmä o políciu, možno však požiada o súčinnosť aj armádu. Podľa šéfa rezortu zdravotníctva je totiž neprípustné, aby ľudia chodili bez rúšok v mestskej hromadnej doprave, do obchodov, klubov alebo uzavretých miestností, kde je vysoká koncentrácia ľudí.

Minister však ešte nehovorí o komunitnom šírení koronavírusu. "Skôr by som povedal, že bude problém dohľadať všetky kontakty, ktoré niektorí ľudia realizovali a bude to nejaký čas trvať. Čo sa týka nekontrolovaného šírenia, verím, že nie sme v tejto fáze," konštatoval.

Marek Krajčí: "Nie je dobré si žiadne dovolenky plánovať na september do štandardných turistických destinácií, pretože je situácia najmä v Chorvátsku v súčasnosti naozaj veľmi kritická."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok