Ruskí lekári oponujú nemeckým: Navaľného testy boli negatívne

TA3 TASR
24.8.2020 22:11

Ruskí lekári nezistili v tele opozičného politika Alexeja Navaľného prítomnosť toxickej látky zo skupiny inhibítorov cholinesterázy. Napísala to agentúra AFP s odvolaním sa na hlavného toxikológa nemocnice v sibírskom Omsku, kde Navaľného minulý týždeň hospitalizovali s príznakmi údajnej otravy.

Ruskí lekári oponujú nemeckým: Navaľného testy boli negatívne
SITA/AP

Toto vyjadrenie je v rozpore s novými zisteniami nemeckých lekárov, ktorí objavili v pacientovom tele tzv. inhibítory cholinesterázy. O akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide, zatiaľ nie je známe. "Keď bol Navaľnyj prijatý do nemocnice, podstúpil testy v širokom rozsahu na omamné, syntetické, psychotické látky a liečivá vrátane inhibítorov cholinesterázy," povedal pre ruské tlačové agentúry toxikológ Alexandr Sabajev s tým, že "výsledky boli negatívne". Lekár dodal, že ruská strana je pripravená nemeckým kolegom poskytnúť biologické vzorky odobraté Navaľnému, aby ich mohli preskúmať.

Dlhoročného kritika Kremľa Navaľného, previezli letecky do Berlína z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 20. augusta hospitalizovali. Počas letu zo sibírskeho Tomska mu totiž prišlo nevoľno a neskôr stratil vedomie. Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche. Jeho tím však predpokladá, že bol otrávený.

Lekári z berlínskej nemocnice Charité v pondelok na základe výsledkov klinických testov uviedli, že v Navaľného tele sa našli "inhibítory cholinesterázy". O akú konkrétnu látku však ide, zatiaľ nie je známe. Momentálne mu podávajú atropín.

Lekári z berlínskej nemocnice Charité v pondelok na základe výsledkov klinických testov uviedli, že v Navaľného tele sa našli "inhibítory cholinesterázy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok