Zadržali popredných aktivistov, v Minsku pomáhali s protestmi

TA3 SITA
24.8.2020 13:54

Bieloruské orgány v pondelok zadržali dvoch popredných opozičných aktivistov, ktorí pomáhali viesť vlnu demonštrácií, kde protestujúci požadujú rezignáciu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Zadržali popredných aktivistov, v Minsku pomáhali s protestmi
SITA/AP

V nepriestrelnej veste a s kalašnikovom

Predstavitelia opozičnej tzv. koordinačnej rady uviedli, že polícia v Minsku zadržala jej členov Sergeja Dylevského a Oľgu Kovaľkovovú. Uvedený krok predstavuje signál, že 65-ročný Lukašenko mieni potlačiť masívne demonštrácie, ktoré v Bielorusku vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta.

Lukašenko, ktorý v krajine vládne od roku 1994, minulý týždeň upozornil, že spomenutá koordinačná rada vytvorená za účelom plynulejšieho prechodu moci by mohla čeliť trestnému stíhaniu. Bieloruskí prokurátori následne začali vyšetrovanie členov rady pre obvinenie z narušenia štátnej bezpečnosti.

Zadržanie opozičných aktivistov nadväzuje na nedeľňajšie protestné zhromaždenie v Minsku, na ktorom sa zúčastnilo približne 200-tisíc ľudí. Medzičasom sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ako Lukašenko vystupuje z vrtuľníka v nepriestrelnej veste a s kalašnikovom v rukách.

Opozíciu označil za bábky Západu

Protestujúci považujú výsledky prezidentských volieb za zmanipulované, Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 % voličských hlasov. Dosiaľ bolo v Bielorusku zadržaných takmer 7-tisíc ľudí, stovky utrpeli zranenia a najmenej dvaja ľudia zahynuli. Polícia rozháňala davy zábleskovými granátmi, slzným plynom, gumovými projektilmi a demonštrantov tiež bila.

Lukašenko v piatok obvinil USA z podnecovania protestov. "Spojené štáty všetko plánujú a riadia a Európania ich v tom podporujú," skonštatoval pred poľnohospodármi na štátnej farme, ktorú navštívil s cieľom získať podporu. Opozíciu zároveň označil za bábky Západu a zaviazal sa, že podnikne kroky, aby rýchlo ukončil protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok