Obama prijal nomináciu demokratov na prezidenta

TASR, TA3
7.9.2012 07:00

Barack Obama prijal nomináciu svojej Demokratickej strany na kandidáta v novembrových prezidentských voľbách v USA. V prejave na zjazde demokratov vo štvrtok večer vyhlásil, že Američanov čaká rozhodovanie sa o dvoch úplne odlišných cestách.

Obama prijal nomináciu demokratov na prezidenta
SITA

"Vážená pani predsedajúca, delegáti, prijímam nomináciu na prezidenta Spojených štátov," povedal Obama pred delegátmi v meste Charlotte v štáte Severná Karolína i miliónmi televíznych divákov. Vo svojom prejave sa ostro vymedzil voči kandidátovi Republikánskej strany Mittovi Romneymu, keď povedal, že "voliči si budú musieť vybrať medzi dvoma absolútne odlišnými víziami budúcnosti".

"Nezvolili ste si ma, aby som vám hovoril len to, čo chcete počuť. Zvolili ste ma, aby som vám hovoril pravdu. Pravdou je, že potrvá niekoľko rokov, kým vyriešime problémy, ktoré sa nakopili za ostatné desaťročia".

Cieľom prezidenta Obamu bude vytvorenie aspoň jedného milióna pracovných miest vo výrobnom odvetví do roku 2016. Do roku 2014 by chcel Obama zdvojnásobiť vývoz amerických tovarov oproti súčasnosti, a z dlhodobejšieho hľadiska, do roku 2020, znížiť dovoz ropy o polovicu, píšu svetové tlačové agentúry.

Mimo domácich otázok - hlavnej témy prejavu - Obama označil svojho protikandidáta a jeho tím za nováčikov v zahraničnej politike. "Z toho, čo sme počuli, sa dá usúsiť, že nás chcú vrátiť späť do obdobia velikášstva a obrovských omylov, ktoré Ameriku vyšli tak draho". Spojené štáty sa podľa Obamu budú musieť popasovať najmä s terorizmom, dlhovou krízou v Európe a jadrovým programom Iránu. Namiesto toho by Romney podľa kandidáta demokratov radšej "uviazol v časoch Studenej vojny".

Prejav Baracka Obamu, ktorým prijal prezidentskú nomináciu svojej strany, bol vyvrcholením trojdňového nominačného zjazdu demokratov v Charlotte a ďalším míľnikom v jeho úsilí zotrvať v Bielom dome aj ďalšie funkčné obdobie. O tom, kto bude prezidentom USA v ďalšom štvorročnom funkčnom období, rozhodnú voľby 6. novembra. Podľa prieskumu vedú Romney a Obama vyrovnaný súboj, pričom rozhodujúcou otázkou pre voličov je ekonomika.

Hoci voliči v prieskumoch Obamu vnímajú ako úprimnejšieho a sympatickejšieho, Romneyho, multimilionára a bývalého podnikateľa, za schopnejšieho zlepšiť ekonomiku. Na podporu Baracka Obamu vystúpili počas štvrtkového programu na zjazde početné hviezdy Hollywoodu a americkej hudobnej scény.

Medzi nimi napríklad herečka Scarlet Johanssonová, ktorá podľa agentúry DPA povedala, že prišla v prvom rade ako žena a zástupkyňa miliónov Američanov, ktorých prežitie závisí od verejných a neziskových podporných programov.

V podobnom duchu sa pridala hviezda obľúbeného seriálu Zúfalé manželky Eva Longoria, ktorá kritizovala plán Republikánskej starny zvyšovať dane strednej vrstve. Americkú hymnu zaspieval spevák Marc Anthony, na pódiu sa ďalej predstavila kapela Foo Fighters, speváčka Mary J. Blige či viacnásobný držiteľ cien Grammy hudobník James Taylor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok