V Minsku protestujú desaťtisíce ľudí, rezort obrany hrozí armádou

TA3 TASR
23.8.2020 16:41

Desaťtisíce demonštrantov v Bielorusku protestujúcich proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vyšlo v nedeľu opäť do ulíc.

Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na Námestí nezávislosti v hlavnom meste Minsk, mávali bieloruskými vlajkami a žiadali Lukašenkovu rezignáciu, pričom kričali "sloboda" a "nezabudneme, neodpustíme". "Máme len dve požiadavky: férové voľby a koniec násilia," povedal pre AFP jeden z protestujúcich. Podľa miestnych médií sa na nedeľňajších protestoch zúčastňuje viac než 100.000 ľudí.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská výstrahy zo strany štátnych zložiek označila za "obvyklé zastrašovanie ľudí". "Bielorusi sa však už neboja a sú pripravení brániť svoje práva. Prezidentovi už nikto neverí," povedala v rozhovore pre agentúru BNS.

Bezpečnostné zložky zablokovali mnohé stanice metra. Lokálne médiá zverejnili na sociálnych sieťach videá, na ktorých vidieť, ako sa k Námestiu nezávislosti blížia poriadkové sily so štítmi a vodnými delami. Šéf bieloruskej polície Ivan Kubrakov ľudí varoval, aby sa od uvedeného námestia držali ďalej. Tamojšie ministerstvo vnútra podľa agentúry DPA vyhlásilo: "Konanie hromadných podujatí je nelegálne, v prípade účasti bude z toho vyvodená zodpovednosť."

Ministerstvo obrany zase protestujúcim pohrozilo, že ak by malo dôjsť k nepokojom, na protestoch nebude zasahovať polícia, ale armáda. Ministerstvo taktiež avizovalo, že národné pamätníky z druhej svetovej vojny a sochy bude pred protestujúcimi chrániť armáda, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok