Pre zásah voči Slovákovi prišiel o funkciu ďalší policajný šéf

TA3 TASR ČTK
22.8.2020 23:04

Riaditeľ belgickej letiskovej polície Danny Elst bol nútený odstúpiť po smrti Slováka Jozefa Chovanca po policajnom zákroku na letisku v Charleroi v roku 2018. V inkriminovanej dobe Elst na letisku slúžil ako policajný dôstojník, uviedol belgický denník Le Soir.

Druhá demisia v poradí

Elst tak nasleduje šéfa generálneho riaditeľstva správnej polície Andrého Desenfantsadruhého najvyššieho policajného úradníka. Desenfants uviedol, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobným rozhodnutím, hoci sa v tejto záležitosti necíti vinným, lebo nemal dostatok informácií o detailoch incidentu zo Charleroi. Elst bol priamym podriadeným Desenfantsa.

Elstovi podľa denníka Het Nieuwsblad nariadil odstúpiť generálny komisár federálnej polície. Šéf leteckej polície bol v tom čase službukonajúcim dôstojníkom a vedel o zatknutí. Od pondelka má mať Elst podľa novín pridelenú prácu v kancelárii. Na inom oddelení má zostať  dovtedy, kým sa neskončí vyšetrovanie.

Potýčka s políciou

Slovák Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok