KDH si volí nové vedenie, s prejavom vystúpili Hlina i Čarnogurský

TA3 SITA
22.8.2020 11:51

Kresťanskodemokratické hnutie síce zostalo mimo parlamentu, ale je stabilizovanou stranou, ktoré má na svoju činnosť o milión eur viac ako pred štyrmi rokmi. Počas svojho príhovoru na volebnom sneme KDH to vyhlásil bývalý predseda Alojz Hlina.

KDH si volí nové vedenie, s prejavom vystúpili Hlina i Čarnogurský
SITA/Alexandra Čunderlíková ilustračné

Hlina sa ospravedlnil za výsledok volieb

"Pred štyrmi rokmi sme preberali stranu v stave, keď sme museli siahnuť po preklenovacom úvere na výplaty, dnes takýto problém nie je. Sľúbil som, že budem robiť predsedu 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Nebral som výplatu, nedal som si preplatiť ani jeden pokladničný blok a robil som to tak preto, lebo som to sľúbil," podotkol Hlina, ktorý sa predsedníckej funkcie vzdal začiatkom marca.

Opakovane sa aj pred delegátmi snemu ospravedlnil za volebný výsledok z februárových parlamentných volieb. "Treba byť však pozitívny, za štyri roky sa nám predsa len niečo podarilo dosiahnuť, výsledky z komunálnych volieb i eurovolieb to dokazujú. A aj vo výsledku parlamentných volieb bolo niečo pozitívne, veď sme v absolútnych číslach získali viac hlasov ako v predchádzajúcich voľbách," skonštatoval Hlina.

Kresťanskí politici sa rozišli

Delegátom snemu sa prihovorili aj ďalší dvaja bývalí predsedovia KDH Ján Čarnogurský a Ján Fígeľ. „Vaša súčasná výzva spočíva v tom, aby ste presvedčili verejnosť o tom, že je potrebná strana, ktorá bude koordinátorom kresťanskej politiky na Slovensku. Medzičasom sa totiž kresťanskí politici rozišli a vystupujú v rôznych stranách. Vystupujú však veľmi radikálne a s návrhmi, na ktoré si KDH nikdy netrúfalo, lebo spoločnosť na ne nebola zvyknutá," uviedol vo svojom prejave Čarnogurský.

Mimoparlamentné KDH si na sneme v Ružomberku zvolí svojho nového predsedu. Jediným kandidátom, ktorý doteraz ohlásil záujem o funkciu lídra kresťanských demokratov, je jeho doterajší podpredseda a prešovský župan Milan Majerský. Kandidatúru do tejto funkcie však môže ohlásiť člen hnutia aj priamo na sneme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok