Navaľného previezli. Opozičného lídra čaká liečba v Nemecku

TA3 TASR
22.8.2020 09:46

Zdravotnícke lietadlo s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorého z dôvodu možnej otravy hospitalizovali v ruskom meste Omsk, pristálo v Berlíne.

Lietadlo prenajaté nemeckou mimovládnou organizáciou Cinema for Peace pristálo na letisku Berlín-Tegel o 08.47 h miestneho času, uviedla AFP s odvolaním sa na internetovú službu Flightradar24. Letecký prevoz Navaľného z Omska do renomovanej nemocnice Charité v nemeckej metropole povolili lekári v Omsku až po tom, keď sa jeho stav stabilizoval. Predtým totiž prevoz do Nemecka odmietali, tvrdiac, že jeho zdravotný stav takýto transport neumožňuje. V priebehu piatka však k chorému pustili nemeckých lekárov, ktorí ho vyšetrili a skonštatovali, že jeho prevoz je možný.

Navaľného manželka Julija sa so žiadosťou o povolenie transportu obrátila na samotného ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľnyj pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do tamojšej nemocnice.

Podľa svojej hovorkyne bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola pridaná do šálky ranného čaju. Podľa lekárov následne upadol do kómy a musel byť napojený na pľúcnu ventiláciu. Jeho stav označili za vážny. Lekári v Omsku však uviedli, že v pacientovom tele nijaké stopy po otrave nenašli. Zdravotné ťažkosti podľa nich mohla vyvolať porucha metabolizmu, v dôsledku ktorej mu prudko poklesla hladina cukru v krvi. Na oblečení a prstoch Navaľného sa však podľa nich našli stopy bližšie nešpecifikovaných priemyselných chemikálií.

"Navaľného stav je stabilizovaný," povedal šéf Cinema for Peace Jaka Bizilj po tom, ako na berlínskom letisku pristálo lietadlo s Navaľným.

Lekári berlínskej nemocnice Charité začali Navaľnému, ktorý sa nachádza v kóme, robiť "rozsiahle" diagnostické testy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok