Šéf nemeckej diplomacie navštívil SR. Hovoril i o Bielorusku

TA3 SITA
21.8.2020 12:40

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok a jeho rezortný kolega z Nemecka Heiko Maas vidia paralely medzi súčasnou situáciou v Bielorusku a Československom v roku 1968. Šéf nemeckej diplomacie Mass navštívil Slovensko prvýkrát. Spoločne diskutovali aj o bilaterálnej spolupráci či o podmienení dodržiavania právneho štátu v Európskej únii čerpaním finančných zdrojov, či o zlepšení transatlantickej spolupráce.

Šéf nemeckej diplomacie navštívil SR. Hovoril i o Bielorusku
SITA/AP

„Nie je náhodou, že sa v stanovisku vlády Slovenskej republiky spomína, že do diania v Bielorusku nesmie zasahovať nikto zvonka,“ zdôraznil Korčok. Slovensko si pripomína výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Tie vstúpili do krajiny pre snahu o demokratizáciu socialistického zriadenia známu ako Pražská jar. Podľa nemeckého ministra bola Pražská jar jedinečná udalosť, a nielen pre Československo, ale aj pre Európu. „Túžba ľudí po slobode ich vyhnala do ulíc,“ povedal na adresu Bielorusov Mass.

Slovensko si podľa neho zaslúži pochvalu za svoj jednoznačný postoj voči odsúdeniu správania bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. „Dnes je veľmi významné výročie, a preto sa teším, že tu môžem byť práve dnes. Lebo si s tebou môžem pripomenúť tieto udalosti,“ povedal Korčokovi Mass.

Nemecko preberá predsedníctvo v Rade EÚ a Korčok zdôraznil, že ho vidí ako „motor a moderátora Európy“. Ministri diskutovali aj o miere previazanosti ekonomík, Slovensko je medzi 20 najväčšími nemeckým obchodnými partnermi a Nemecko zas tvorí 23 percent slovenského exportu do zahraničia. Nemecký minister uviedol, že by bol rád, ak by s Korčokom v Berlíne stretávali častejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok