Kultúrna obec potrebuje viac peňazí, Milanová sa stretne so Sulíkom

TA3 SITA
19.8.2020 14:09

Ministerka kultúry Natália Milanová avizovala stretnutie s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom, aby vyrokovala pre kultúrnu obec viac peňazí. Ako ďalej uviedla po rokovaní vlády, rezort kultúry v tejto chvíli nemá k dispozícii ďalšie financie. Stretnutie s ministrom hospodárstva by sa malo uskutočniť budúci týždeň.

Kultúrna obec potrebuje viac peňazí, Milanová sa stretne so Sulíkom
SITA/Úrad vlády SR

Zatiaľ bez konkrétnej sumy

Uviedla tiež, že mimoriadna pomoc na kultúru vo výške 11 miliónov eur zo strany Ministerstva kultúry ešte nie je konečná. V prípade finančných prostriedkov, ktoré prerozdelí Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond a Fond na podporu kultúry národnostných menšín sa MK SR sústredilo na skupinu ľudí pracujúcich v kultúre, ktorí boli v súbehu pracovného pomeru a SZČO.

Milanová zároveň povedala, že v prípade iných profesií, ako sú napríklad zvukári či osvetľovači, bude prebiehať diskusia práve s ministrom hospodárstva, lebo tam je k dispozícii aj väčší obnos peňazí. Konkrétnu sumu však neuviedla. „Zajtra sa na ministerstve stretávame s asociáciami, ktoré zastrešujú aj tieto podporné činnosti. Dozvieme sa tak ich konkrétne požiadavky, či majú konkrétnu predstavu a my im následne povieme, nakoľko vieme byť v tejto veci súčinní,“ vysvetlila ministerka.

Ružová budúcnosť nás nečaká

Podľa Milanovej pomoc pre kultúrnu obec prichádzala v rôznych formách a rôznych časových úsekoch. Komunikácia s ľuďmi pôsobiacimi v kultúre s rezortom kultúry prebiehala, každý kto o stretnutie požiadal, bol vypočutý. Ako ďalej priblížila, všetky požiadavky, ktoré boli postupne formulované z kultúrnej obce, sa rezort kultúry postupne snažil plniť. Podľa nej tak nemožno tvrdiť, že MK SR nebolo nápomocné.

V súvislosti s opatreniami, ktoré sa týkajú organizácie hromadných podujatí Milanová uviedla, že podľa prognóz, s ktorými aktuálne pracujú, vízia nie je optimistická na september a žiaľ ani na nasledujúce mesiace. „Rozpočet na ďalší rok sa finalizuje a veľmi ružová budúcnosť nás nečaká. Máme však k dispozícii európske zdroje, ktoré komunikujeme s ministerkou pre investície a regionálny rozvoj Veronikou Remišovou (Za ľudí). Je tam rozbehnutých viacero foriem. Šance tu sú a nemusíme počítať len s našim rozpočtom,“ dodala šéfka rezortu kultúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok