Litva vyslala odkaz, parlament schválil sankcie voči Minsku

TA3 TASR
18.8.2020 16:32

Poslanci litovského parlamentu v utorok drvivou väčšinou hlasov odsúhlasili ekonomické sankcie voči susednému Bielorusku. Informovala o tom agentúra AP s tým, že v prijatom dokumente zároveň vyzvali na to, aby medzinárodné spoločenstvo neuznalo výsledky nedávnych bieloruských prezidentských volieb.

Pomer hlasov 120:0

"Dnes vysielame svetu silný odkaz," povedal litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius po tom, ako poslanci schválili sankcie pomerom hlasov 120:0. Dvaja poslanci sa hlasovania zdržali, pričom 19 ďalších sa na ňom nezúčastnilo. Bližšie podrobnosti o prijatých sankciách neboli bezprostredne známe. Dokument, ktorý prijal jednokomorový litovský parlament (Seimas), súčasne vyzýva medzinárodné spoločenstvo na odmietnutie znovuzvolenia Alexandra Lukašenka za bieloruského prezidenta.

Výsledky bieloruských prezidentských volieb odmietli aj predstavitelia EÚ, pričom Únia začala pripravovať uvalenie sankcií na bieloruských úradníkov zodpovedných za volebné podvody a násilné potlačenie protestov po prezidentských voľbách.

Vypukli pouličné protesty

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní opoziční kandidáti výsledky volieb odmietli uznať. Po zverejnení výsledkov v Bielorusku okamžite vypukli pouličné protesty, voči ktorým tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky.

Samotná Cichanovská ešte počas povolebnej noci odišla z Bieloruska do Litvy, kde už dávnejšie boli jej deti. Podľa svojich priaznivcov musela z vlasti ujsť pre nátlak zo strany Lukašenkovej vlády. Z Litvy vyjadrila podporu protestujúcim Bielorusom a vyzvala na zastavenie zásahov bezpečnostných zložiek voči nim. Oznámila tiež, že je pripravená viesť Bielorusko a zároveň vyzvala na "prepustenie všetkých politických väzňov".

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní opoziční kandidáti výsledky volieb odmietli uznať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok