Padol očakávaný verdikt v kauze vraždy expremiéra Libanonu

TA3 TASR
18.8.2020 14:37

Špeciálny súd Organizácie spojených národov pre Libanon vyniesol dlhoočakávaný verdikt v prípade zabitia libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Súd prišiel so záverom, že sa na útoku nepodieľalo vedenie libanonského hnutia Hizbaláh, ani sýrska vláda.

Osobitný tribunál pre Libanon uznal v utorok člena Hizballáhu Sálima Ajjáša v neprítomnosti za vinného z vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Ďalších troch obvinených tribunál zbavil obvinení. "Sudcovia uznali pána Ajjáša bez akýchkoľvek pochýb za vinného zo spolupáchateľstva na vražde Rafíka Harírího," uviedol predsedajúci sudca STL David Re. Ajjáš je jedným z vedúcich predstaviteľov Hizballáhu, ktorý mal vypracovať plán vedúci k Harírího smrti. Súd uznal Ajjáša za vinného v piatich bodoch obžaloby.

Ďalších troch obžalovaných - Mustafu Badraddína, Husajna Unsajsího a Asada Sabru - tribunál oslobodil. Súd zároveň uviedol, že neexistujú dôkazy, že by do bombového útoku z roku 2005, pri ktorom zahynul Harírí a ďalších 21 ľudí, bolo zapojené vedenie Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh či sýrska vláda. "Súd sa domnieva, že Sýria a Hizballáh mohli mať motívy na eliminovanie pána Harírího a jeho možných spojencov, no neexistujú nijaké dôkazy, že by bolo vedenie Hizballáhu akokoľvek zapojené do vraždy pána Harírího, a neexistujú ani priame dôkazy o zapojení Sýrie," povedal Re.

Rafík Harírí stál na čele libanonskej vlády takmer po celé obdobie od skončenia občianskej vojny, ktorá ničila krajinu v rokoch 1975-90. Funkciu opustil v októbri 2004, odvtedy bol v opozícii. Počas samovražedného atentátu v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút pred päťhviezdičkovým hotelom, ktorého budovu výbuch značne poškodil, utrpelo zranenia ďalších 226 ľudí. Tento útok vyvolal v Libanone obrovské protesty. Vynesenie verdiktu odložili o desať dní pre katastrofálny výbuch, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami v prístave v Bejrúte a pri ktorom zahynulo najmenej 170 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok