Lukašenko zmietol zo stola nové voľby, vyzval na obranu krajiny

TA3 TASR
16.8.2020 14:16

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa nebude riadiť príkazmi z cudziny a neusporiada nové voľby. Povedal to svojim priaznivcom, ktorí sa zhromaždili na demonštrácii v Minsku. Zároveň oznámil, že opäť telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ten mu vraj prisľúbil pomoc na základe zmluvy o vojenskej pomoci.

Lukašenko svojich podporovateľov tiež vyzval, aby bránili nezávislosť krajiny. "Nezavolal som vás sem preto, aby ste bránili mňa, ale aby ste po prvý raz za štvrťstoročie bránili svoju krajinu a jej nezávislosť," povedal. Tisíce ľudí sa zhromaždili v bieloruskom hlavnom meste Minsk, aby vyjadrili Lukašenkovi podporu. Účastníci počas čakania na príchod prezidenta skandovali pokriky ako "Majdan sa neuskutoční", odkazujúc na revolúciu na susednej Ukrajine z roku 2014.

Putin potvrdil, že Moskva je pripravená poskytnúť Minsku pomoc pri "riešení problémov", a to na základe zmluvy o Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska i v rámci regionálnej bezpečnostnej a obrannej zmluvy.

Prezident trval na zákonnosti minulotýždňových prezidentských volieb, v ktorých si víťazstvom zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Lukašenko je na čele krajiny od roku 1994. Desaťtisíce opozičných demonštrantov sa zúčastnili na "Pochode za slobodu" v Minsku. Účastníci skandovali "Odíď!" a pochodovali centrom metropoly.

Stúpenci opozície vychádzajú do ulíc každý deň od prezidentských volieb z 9. augusta, ktoré boli podľa nich zmanipulované. Prezident Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok