Lietať treba aj do zamorených zón. Dohodli sa na pravidlách

TA3 SITA
14.8.2020 12:26

Predpokladom pre obnovenie medzinárodnej osobnej leteckej dopravy aj z epidemiologicky rizikových oblastí bude vytvorenie online formuláru pre cestujúcich. Konzílium odborníkov podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dospelo na poslednom rokovaní k dohode.

Lietať treba aj do zamorených zón. Dohodli sa na pravidlách
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Vstupné kontroly a registrácia

"Človek, ktorý sa bude vracať z takej krajiny na územie Slovenska, sa zaregistruje a formulárom sa preukáže pri vstupe do lietadla. Zároveň sa bude musieť preukázať pri vstupe do lietadla PCR testom, ktorý nebude starší ako 96 hodín," informoval Krajčí.

Cestujúci po príchode, napríklad na bratislavské letisko, bude musieť doložiť to isté pri vstupnej kontrole. "Tým, že bude zaregistrovaný, tak okamžite sa naňho vzťahuje karanténa. Je o ňom informovaný regionálny úrad verejného zdravotníctva, je mu vystavený COVID pas," priblížil Krajčí. Cestujúci podľa neho bude najskôr do piatich dní v karanténe opätovne otestovaný na ochorenie. "Budeme mať dokonca ešte lepšie podchytených občanov, ktorí budú pristávať v Bratislave a navštívia našu krajinu," poznamenal minister zdravotníctva.

Konzílium odborníkov bude zasadať podľa potreby. "Najmenej raz za dva týždne budeme prijímať opatrenia, ako sa budú aj prehodnocovať rizikovosti jednotlivých regiónov v krajinách a takisto aj rizikovosť samotných krajín. Chceme dať túto informáciu našim občanom, keďže je veľmi dôležité informovať. Verím, že veľa ľudí, ktorí potrebujú vycestovať, alebo už majú zaplatené dovolenky, a rozhodli sa ísť do niektorých oblastí, ktoré možno neboli rizikové, ale teraz už sú rizikové, tak potrebujú si byť tohto vedomí a chrániť sa," povedal Krajčí.

"Budeme mať dokonca ešte lepšie podchytených občanov, ktorí budú pristávať v Bratislave a navštívia našu krajinu," poznamenal minister.

ROR a základy ochrany

Základné parametre ochrany predstavuje skratka ROR, teda rúška, odstupy a dezinfekcia rúk. "Odporúčame na týchto dovolenkách čo najmenej sa socializovať s inými ľuďmi, ktorých nepoznáme. Skôr si treba vychutnávať prírodu a byť viac-menej izolovaní, ako rodina, eventuálne tí, ktorí prichádzajú jednou dopravou do miesta turistickej destinácie," dodal minister zdravotníctva.

Konzílium odborníkov vzhľadom na rastúci počet ľudí nakazených koronavírusom a príchod druhej vlny pandémie odporúča obyvateľom Slovenska zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Aktuálny zoznam 33 epidemiologicky menej rizikových krajín, s ktorými je možné aj letecké spojenie, do 1. septembra už nebude prehodnocovať z dôvodu končiacich sa letných dovoleniek. Odborníci zatiaľ rozšírili počet rizikových regiónov v dvanástich krajinách Európy, ktoré sú na zozname "zelených krajín".

Napríklad, v Česku je to Praha, v Chorvátsku k Vukovarsko-sriemskej župe pribudla Splitsko-dalmatínska župa pri Jadrane, v Poľsku ide o Sliezske a Malopoľské vojvodstvo. Vo Franczúzsku sú rizikové regióny Provence–Alpes–Côte d'Azur a Île-de-France, ako aj zámorské africké územie Mayotte v Indickom oceáne. V Holandsku sú to regióny Noordholland a Sudholand, v Írsku Midlands a Mid-East, v Dánsku Midtjylland. vo Veľkej Británii Grampiany, v Estónsku Tartumaa a Harju Maakond. Medzi rizikovými regiónmi sú aj Španielsko, Belgicko aj Malta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok