Pri F-16 porušenie zákona nenašli. Kontrolovali najväčšiu zakázku

TA3 TASR SITA
13.8.2020 11:43

Úrad pre verejné obstarávanie zastavil kontrolu vo veci nákupu stíhačiek F-16, jej výsledky postupuje na Najvyšší kontrolný úrad a počká si na závery úradu. Informoval o tom predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Úrad pre verejné obstarávanie nateraz nezistil porušenie zákona pri nákupe stíhacích lietadiel F-16 a zákazku postupuje Najvyššiemu kontrolnému úradu. Ten by mal podľa ÚVO preskúmať opodstatnenosť a výhodnosť nákupu stíhačiek. O ukončení kontroly nákupu na tlačovej konferencii informoval predseda ÚVO Miroslav Hlivák. Ako uviedol, išlo o najväčšiu zákazku v histórii, ktorú úrad kontroloval.

Ministerstvo obrany dotiahlo nákup nových stíhacích lietadiel v lete 2018. Ozbrojené sily budú disponovať celkovo 14 stíhačkami F-16. Ich dodanie je naplánované do roku 2024. Lietadlá boli obstarané cez americký program spôsobom vláda-vláda. Slovenský vzdušný priestor v súčasnosti strážia zastaralé stroje MiG-29, na ktorých prevádzku Slovensko navyše vynakladá ročne desiatky miliónov eur.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvé štyri stíhačky by mali na Slovensko doraziť v roku 2022. Zvyšných desať dopravia do konca roka 2023. Súčasťou zmluvy je aj letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. MO SR v súčasnosti rokuje s americkou stranou o prerozdelení splátok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok