Po štyroch rokoch stavebných prác finišujú s diaľnicou D3

TA3 SITA
13.8.2020 09:54

Výstavba kysuckého úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec v dĺžke 5,7 kilometra sa blíži k záveru. Do prevádzky bude odovzdaný podľa plánu do konca tohto roka po štyroch rokoch stavebných prác.

Po štyroch rokoch stavebných prác finišujú s diaľnicou D3
TASR/Erika Ďurčová (ilustračná fotografia)

Ako vo štvrtok informovala Národná diaľničná spoločnosť, a. s., aktuálne na stavbe dokončujú finálne vrstvy na telese diaľnice a montujú posledné metre protihlukových stien. Tie sú hotové už na 75 percent a po dokončení budú mať celkovú dĺžku 11 130 metrov. Následne sa začnú práce na osadení zvislého a premenného dopravného značenia, namaľujú vodorovné dopravné značenie a odskúšajú informačný systém diaľnice. Na výstavbe úseku sa podieľa 250 pracovníkov.

"V celom úseku D3 je v súčasnosti doprava vedená po existujúcich cestách prvej triedy, ktoré sú využívané aj medzištátnou prepravou. V časti novobudovanej D3 prechádza tranzit mestom Čadca a obcou Svrčinovec, čo znižuje plynulosť a rýchlosť dopravy, znehodnocuje životné prostredie nadmerným hlukom a znížená je aj bezpečnosť obyvateľov," priblížila situáciu na stavbe hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. "Rozhodne lepším dopravným riešením pre túto oblasť bude sprejazdnenie D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec," uviedla. Vedenie trasy si vyžiadalo aj množstvo vyvolaných investícií, napríklad, preložky a rekonštrukcie existujúcich nadzemných a podzemných sietí, rekonštrukciu mosta na ceste prvej triedy či vybudovanie lávky pre peších ponad železnicu.

Zhotoviteľom stavby úseku D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec za zmluvnú cenu vyše 239 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) je združenie stavebných spoločností Strabag, s. r. o., (vedúci člen), PORR, s. r. o., a Hochtief CZ, a. s., lehota výstavby úseku je od konca roka 2016 do konca roka 2020. Stavebný dozor zabezpečujú spoločnosti BUNG Slovensko, s. r. o., a INFRAM SK, s. r. o. Na takmer šesťkilometrovom úseku okrem protihlukových stien bude 19 mostov, dve križovatky a 6 kilometrov oplotenia. Po napojení na existujúci úsek D3 Svrčinovec - Skalité budú môcť motoristi využívať prepojenie Slovenska s Českom a Poľskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok